Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Stojan Župljanin u pritvoru Međunarodnog suda

Saopštenje za javnost
SEKRETARIJAT
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 21. jun 2008.
CT/MOW/1263t


STOJAN ŽUPLJANIN U PRITVORU MEĐUNARODNOG SUDA

 

Stojan Župljanin je danas prebačen u pritvor Međunarodnog suda nakon što je bio u bjekstvu više od osam godina. Uhapšen je u Srbiji u srijedu 11. juna.

Župljanin, najviši policijski funkcioner u takozvanoj Autonomnoj Regiji Krajini (ARK) u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini tokom sukoba 1992.-1995. i savjetnik optuženog u bjekstvu Radovana Karadžića, tereti se za učešće u kampanji koja je imala za cilj da se s tog područja od aprila do decembra 1992. godine eliminišu i trajno uklone bosanski Muslimani i bosanski Hrvati.
Tužilaštvo ga tereti za ubistvo, progon, mučenje i deportaciju nesrpskih civila, kao i za bezobzirno razaranje gradova, sela i vjerskih ustanova u brojnim opštinama.

Prema navodima Optužnice, Župljanin je bio nadležan i odgovoran za cjelokupan rad policije na relevantnom području i u tom svojstvu komandovao je jedinicama koje su učestvovale u činjenju zločina.

Kao član takozvanog srpskog Kriznog štaba, Župljanin je radio na provođenju plana etničkog čišćenja teritorije koja je trebala da se pripoji planiranoj srpskoj državi.

Tvrdi se da je u jednom konkretnom dijelu Bosne i Hercegovine bilo otvoreno 38 različitih pritvorskih objekata za nesrbe u kojima su zatočenici premlaćivani, mučeni, seksualno zlostavljani, ponižavani, šikanirani i psihološki zlostavljani.

U Optužnici se navodi više od 40 incidenata ubistva koja su počinile snage pod kontrolom Župljanina, uključujući i pogubljenje velikog broja muškaraca iz logora Trnopolje na planini Vlašić 21. avgusta 1992. ili približno tog datuma.

Međunarodni sud je ranije proglasio krivim Radoslava Brđanina, vodećeg srpskog političara, i osudio ga na 30 godina zatvora za učestvovanje u kampanji progona i drugih zločina nad nesrpskim stanovništvom u navedenom dijelu Bosne i Hercegovine.

Prebacivanjem Župljanina u Pritvorsku jedinicu Međunarodnog suda, broj optuženih u bjekstvu smanjio se na tri. Dvojica najtraženijih osumnjičenih, vojne i političke vođe bosanskih Srba, Ratko Mladić i Radovan Karadžić, nalaze se u bjekstvu nakon što ih je Međunarodni sud optužio za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini tokom sukoba 1992.-1995.

Od svog osnivanja prije 15 godina, Međunarodni sud je 161 osobu optužio za teška kršenja humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci su okončani protiv 113 osoba.

Datum prvog stupanja Župljanina pred Sud biće blagovremeno objavljen.*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Email: press [at] icty.org