Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Stotine posetilaca na Međunarodnom sudu tokom Haškog međunarodnog dana

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEĐUNARODNI SUD

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 24. septembar 2012.
VE/MOW/PR1519t


Stotine posetilaca na Međunarodnom sudu tokom Haškog međunarodnog dana

 

Više od 650 posetilaca prošlo je kroz vrata Međunarodnog suda 23. septembra 2012. u sklopu petog godišnjeg ‘Međunarodnog dana’ koji je organizovala Opština Hag. Izuzetan broj posetilaca pokazuje nesmanjen interes javnosti za rad MKSJ.

Predsednik Međunarodnog suda, sudija Theodor Meron otvorio je ovu manifestaciju. “Tokom gotovo dvadeset godina otkako je osnovan, MKSJ se dokazao kao izuzetno efikasna institucija. Od prošlog leta Međunarodni sud nema ni jednog optuženog koji je u bekstvu … što predstavlja rezultat na kojem bi mu pozavidele mnoge nacionalne pravosudne institucije” izjavio je pred okupljenim posetiocima.

Posetiocima se ukazala retka prilika da posete jednu od sudnica Međunarodnog suda gde su im vodiči bili osoblje suda. Posetioci su imali priliku da sede u stolicama sudija i na mestima gde sede zastupnici tužilaštva i odbrane i da čuju prezentacije osoblja MKSJ o tome kako se odvija rad u sudnicama Međunarodnog suda.

Posetioci su kroz izložbu i film upoznati s MKSJ, dok su tokom vremena posvećenom pitanjima i odgovorima sudija Alphons Orie i sekretar John Hocking posetiocima dali svoje lično viđenje osnovnih aktivnosti suda. Organizovana je i posebna projekcija dokumentarnog filma “Kraj nekažnjivosti: Seksualno nasilje pred Tribunalom”, u produkciji Outreach programa Međunarodnog suda.

Zvaničnici MKSJ bili su tokom dana na raspolaganju da se sastanu s posetiocima, odgovaraju na njihova pitanja i predstave rad i dostignuća Međunarodnog suda.

MKSJ je dobrodošlicu posetiocima izrazio i na svom štandu na Međunarodnom sajmu koji je istog dana održan u kongesnom centru World Forum. Ovaj sajam je međunarodnim organizacijama, ambasadama i nevladinim organizacijama sa sedištem u Hagu pružio priliku da se predstave pred više od hiljadu posetilaca i odgovore na njihova pitanja.
 

 

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Facebooku, Twitteru i Youtubeu