Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Suđenje 24 optuženih nastaviće se nakon ljetne pauze

Sudjenje 24 optuzenih nastavice se nakon ljetne pauze

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Haag, 4. avgust 2006.
OK/MOWPA278t

SUĐENJE 24 OPTUŽENIH NASTAVIĆE SE NAKON LJETNE PAUZE

Po okončanju ljetne pauze, suđenja će se nastaviti sljedećeg ponedeljka, 7. avgusta 2006. Po prvi put u svojoj istoriji, Međunarodni sud istovremeno vodi suđenja protiv 24 optuženih. Predmeti protiv 14 pojedinaca su trenutno u žalbenoj fazi, a protiv 22 optuženih u predraspravnoj fazi. Do danas su okončani postupci protiv 93 osobe, dok je šest optuženih, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, još uvijek na slobodi.

Predmet Tužilac protiv Milutinovića i drugih

Šestorica optuženih u predmetu Tužilac protiv Milutinovića i drugih vratiće se u sudnicu I u ponedeljak, 7. avgusta u 9:00 sati.

Suđenje šestorici nekadašnjih visokorangiranih političkih i vojnih rukovodilaca Srbije i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) koji se terete za zločine navodno počinjene na Kosovu tokom 1999. godine počelo je u ponedeljak, 10. jula, pred vijećem koje čine sudija Iain Bonomy (predsjedavajući), sudija Ali Nawaz Chowhan, sudija Tsvetana Kamenova i sudija Janet Nosworthy (rezervni sudija ad litem).

Optužbe protiv Milana Milutinovića, Nikole Šainovića, Dragoljuba Ojdanića, Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i Sretena Lukića, bivših saradnika nekadašnjeg jugoslovenskog vođe Slobodana Miloševića, usredsređene su na navodnu kampanju zastrašivanja i nasilja usmjerenu protiv kosovskih Albanaca i drugih nesrba koji su živjeli na Kosovu. Zločini za koje se terete uključuju deportaciju, prisilno premještanje, ubistvo i progon hiljada kosovskih Albanaca.

Predmet Tužilac protiv Milana Martića

Suđenje Milanu Martiću, nekadašnjem visokom rukovodiocu srpskog entiteta u ratu u Hrvatskoj, nastaviće se u 9.00 sati 15. avgusta 2006. u sudnici II pred vijećem koje čine sudija Bakone Justice Moloto (predsjedavajući), sudija Janet Nosworthy i sudija Frank Höpfel.

Milan Martić se tereti za istrebljivanje ili ubistvo više stotina hrvatskih, muslimanskih i drugih nesrpskih civila na velikim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u periodu od avgusta 1991. do decembra 1995. Takođe se tereti za krivična djela progona, zatvaranja, mučenja, nehumanih djela, okrutnog postupanja, deportacije, prisilnog premještanja, pljačkanja javne ili privatne imovine, bezobzirnog razaranja i protivpravnih napada na civile za koje se navodi da su počinjeni u istom periodu.

Njegovo suđenje je počelo 13. decembra 2005. Optužba je završila izvođenje svojih dokaza 19. juna 2005., a odbrana je počela s izvođenjem svojih dokaza 11. jula 2006.

Predmet Tužilac protiv Prlića i drugih

Suđenje Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću nastaviće se u četvrtak, 17. avgusta u 9:00 sati u sudnici III pred vijećem koje čine sudija Claude Antonetti (predsjedavajući), sudija Árpád Prandler, sudija Stefan Trechsel i sudija Antoine Kesia-Mbe Mindua (rezervni sudija ad litem).

Optužbe protiv šestorice visokih rukovodilaca entiteta bosanskih Hrvata tokom rata usredsređene su na etničko čišćenje bosanskih Muslimana i drugih nehrvata od 1992. do 1994. godine s područja na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine za koja se tvrdilo da su dio takozvane Herceg-Bosne, koja je u novembru 1991. proglašena političkim i teritorijalnim entitetom. Optužbe uključuju ubistvo, silovanje, seksualno zlostavljanje, uništavanje imovine, zatočavanje, deportaciju i prisilno premještanje. Optužnica je usredsređena na zločine počinjene u opštinama Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš.

Suđenje je počelo 26. aprila 2006. i optužba trenutno iznosi svoje dokaze.

Predmet Tužilac protiv Popovića i drugih

Suđenje sedmorici visokih vojnih i policijskih zvaničnika bosanskih Srba koji se terete za zločine počinjene u Srebrenici, koje je počelo 14. jula 2006., nastaviće se u ponedeljak, 21. avgusta 2006., u 9:00 sati, u sudnici III, pred vijećem koje čine sudija Carmel Agius (predsjedavajući), sudija O-Gon Kwon, sudija Kimberly Prost i sudija Ole Bjørn Støle (rezervni sudija ad litem), uvodnim riječima optužbe. Očekuje se da će dio uvodnih riječi iznijeti glavna tužiteljica Carla Del Ponte.

Optužbe protiv Vujadina Popovića, Ljubiše Beare, Drage Nikolića, Ljubomira Borovčanina i Vinka Pandurevića uključuju genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljivanje, ubistvo, progone, prisilno premještanje i deportaciju. Zdravko Tolimir takođe se tereti za te zločine, ali je on u ovom trenutku i dalje u bjekstvu. Radivoje Miletić i Milan Gvero se terete za ubistvo, progone, prisilno premještanje i deportaciju. Sve ove optužbe odnose se na masovno ubistvo i etničko čišćenje bosanskih Muslimana iz Srebrenice nakon pada te nekadašnje zaštićene zone UN u ruke snaga bosanskih Srba u julu 1995. godine.

Predmet Tužilac protiv Mrkšića i drugih

U utorak, 22. avgusta u 14:15 sati održaće se konferencija prije izvođenja dokaza odbrane u predmetu Tužilac protiv Mrkšića i drugih.

Suđenje trojici bivših oficira Jugoslovenske narodne armije koji se terete za zločine počinjene nakon pada Vukovara u istočnoj Hrvatskoj 1991. godine počelo je u utorak, 11. oktobra 2005. pred vijećem koje čine sudija Kevin Parker (predsjedavajući), sudija Christine Van Den Wyngaert i sudija Krister Thelin. Optužbe protiv Mileta Mrkšića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina usredsređene su na njihovu navodnu umiješanost u masovno ubistvo najmanje 264 nesrba zatočenih u vukovarskoj bolnici i njihovo naknadno pokopavanje u masovnu grobnicu na poljoprivrednom dobru Ovčara pored Vukovara.

Optužba je završila izvođenje svojih dokaza 23. juna 2006.

Predmet Tužilac protiv Momčila Krajišnika

Početak izvođenja završnih riječi u predmetu Krajišnik zakazan je za 29. avgust 2006. u 14:15 sati u sudnici II.

Suđenje Momčilu Krajišniku, bivšem političkom rukovodiocu bosanskih Srba, počelo je 3. februara 2004. pred vijećem koje čine sudija Alphons Orie (predsjedavajući), sudija Joaquín Martín Canivell i sudija Claude Hanoteau. Momčilo Krajišnik se tereti za genocid, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, istrebljenje, ubistvo, deportaciju i nečovječna djela koja su počinjena nad bosanskim Muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim nesprskim stanovništvom u sljedećim opštinama u Bosni i Hercegovini: Banja Luka, Bijeljina, Bileća, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bosanski Petrovac, Bratunac, Brčko, Čajniče, Čelinac, Doboj, Donji Vakuf, Foča, Gacko, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Ključ, Kalinovik, Kotor Varoš, Nevesinje, Novi Grad, Novo Sarajevo, Pale, Prijedor, Prnjavor, Rogatica, Rudo, Sanski Most, Šipovo, Sokolac, Teslić, Trnovo, Višegrad, Vlasenica, Vogošća i Zvornik.

Optužba je završila izvođenje svojih dokaza 22. jula 2005. Odbrana je počela izvođenje dokaza 10. oktobra 2005.

Ostali postupci

U narednim sedmicama, održaće se statusne konferencije u predmetima Boškoski i Tarčulovski, Hadžihasanović i Kubura, Stanišić i Simatović, Blagojević i Jokić, Limaj i drugi i Pavle Strugar. Rasprava po žalbi će se održati u predmetu Stanislava Galića, a rasprava u skladu s pravilom 11bis održaće se u predmetu Milan Lukić i Sredoje Lukić. Molimo vas da datume i vremena održavanja rasprava provjerite u rasporedu suđenja.

*****

Integralan tekst svih optužnica i druge informacije o navedenim predmetima možete naći na sljedećoj adresi: http://www.icty.org/action/cases/4
 

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda: www.icty.org