Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Suđenje Haradinaju i drugima počeće 5. marta 2007.

Suđenje Haradinaju i drugima počeće 5. marta 2007.

OBAVJEST ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Hag, 28. februar 2007.
JP/MOW/PA303t

 

Suđenje Haradinaju i drugima počeće 5. marta 2007.

Suđenje Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju, bivšim komandantima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), počeće u ponedeljak, 5. marta u 14.15 časova u sudnici I.

U optužnici protiv Ramusha Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja navodi se da su sva trojica učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio učvršćivanje potpune kontrole Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nad operativnom zonom OVK Dukađin/Dukagjin putem protivpravnog uklanjanja i maltretiranja srpskih civila s tog područja, kao i maltretiranjem civila kosovskih Albanaca, kosovskih civila romske nacionalnosti i drugih civila koji su sarađivali ili se smatralo da sarađuju sa srpskim snagama ili da ne podržavaju OVK.

U optužnici se navodi da su posle 24. marta 1998. snage OVK pod komandom i kontrolom Ramusha Haradinaja organizovale vojnu kampanju kako bi preuzele kontrolu nad područjem između sela Glođana/Gllogjan i Dečana/Deçan, a posebno nad selima Dubrava/Dubravë, Rznić/Irzniq, Ratiš/Ratishe i Dašinovac/Dashinoci, kako bi Srbe isterale iz sela u kojima su živeli.

U optužnici se takođe navodi da su snage OVK pod komandom i kontrolom Ramusha Haradinaja, uključujući "Crne orlove" pod direktnom komandom Idriza Balaja, maltretirale, premlaćivale i na druge načine terale srpske, romske i druge nealbanske civile iz tih sela, a ubijale civile koji bi ostali ili odbili da napuste svoje domove.

Prema optužnici, sredinom maja 1998., osnovan je improvizovani zatočenički centar u štabu OVK u Jablanici/Jabllanicë. Dok su bili u tom centru, zatočenici su dobijali vrlo malo hrane i vode, redovno su premlaćivani i podvrgavani drugim oblicima fizičkog maltretiranja i uskraćivana im je medicinska pomoć za povrede. Više zatočenika u zatočeničkom objektu Jablanica/Jabllanicë umrlo je od posledica rana ili su ubijeni po naređenju optuženih.

Pretpretresna konferencija će se održati u četvrtak, 1. marta u 9:00 časova, u sudnici II; biće prisutni svi optuženi.
 

*****
Integralni tekst optužnice možete naći na sledećoj adresi:
http://157.150.171.183:443/x/cases/haradinaj/ind/bcs/har-ii050304b.pdf

 

Sve postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda: www.icty.org.