Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Suđenje Ivici Marijačiću i Markici Rebiću za nepoštivanje suda počet će 17. siječnja 2006.

Sudjenje Ivici Marijacicu i Markici Rebicu za nepostivanje suda pocet ce 17. sijecnja 2006.

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TAJNIŠTVO

Den Haag, 13. siječnja 2006.
CT/MOW/1041t

SUĐENJE IVICI MARIJAČIĆU I MARKICI REBIĆU ZA NEPOŠTIVANJE SUDA

POČET ĆE 17. SIJEČNJA 2006 .

Suđenje Ivici Marijačiću i Markici Rebiću, optuženima za nepoštivanje Međunarodnog suda, počet će u utorak, 17. siječnja 2006. u sudnici III.

Ivica Marijačić i Markica Rebić optuženi su 10. veljače 2005. jer su objelodanili sljedeće informacije o zaštićenom svjedoku u predmetu bivšeg hrvatskog generala Tihomira Blaškića: identitet i izjavu zaštićenog svjedoka, te činjenicu da je svjedok svjedočio na raspravi MKSJ-a zatvorenoj za javnost. Markica Rebić je također optužen jer je objelodanio transkript iskaza zaštićenog svjedoka. U vrijeme na koje se optužnica odnosi, Ivica Marijačić je bio novinar i glavni urednik zagrebačkog tjednika Hrvatski list, a Markica Rebić je bivši načelnik Službe za informiranje i sigurnost ("SIS") Republike Hrvatske.

Prema navodima optužnice, zaštićeni je svjedok dao izjavu istražiteljima Tužiteljstva Međunarodnog suda 1. i 2. kolovoza 1997. Dana 12. prosinca 1997., Raspravno vijeće u predmetu Blaškić naložilo je Tužiteljstvu na raspravi zatvorenoj za javnost da obrani objelodani redigirani primjerak te izjave. Zaštićeni je svjedok svjedočio u predmetu Blaškić na zatvorenoj sjednici 16. prosinca 1997.

U optužnici se navodi da je 18. studenog 2004., Hrvatski list objavio članak u kojem je otkrio identitet zaštićenog svjedoka, njegov iskaz i činjenicu da je svjedok svjedočio na zatvorenoj sjednici pred Međunarodnim sudom. Ustanovljeno je da je autor članka Ivica Marijačić, a članak je sadržavao i intervju s Markicom Rebićem.

Članak je pokazao da je Markica Rebić otkrio Ivici Marijačiću identitet zaštićenog svjedoka, dostavio mu primjerke izjave koju je svjedok dao Tužiteljstvu, kao i transkript svjedokova iskaza pred Raspravnim vijećem na zatvorenoj sjednici.

U optužnici se također navodi da članak pokazuje da su i Ivica Marijačić i Markica Rebić bili svjesni da objelodanjivanje identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka predstavlja kršenje naloga Raspravnog vijeća.

Dalje se navodi da je Markica Rebić u istom broju Hrvatskog lista izjavio da je on dostavio izjave zaštićenog svjedoka uredništvu Hrvatskog lista, i da je bio svjestan činjenice da se radi o zaštićenim dokumentima i mogućih posljedica njihova iznošenja u javnost.

Prilikom prvog stupanja pred sud 14. lipnja 2005., oba optuženika su se očitovala da nisu krivi po optužbi za nepoštivanje Međunarodnog suda. Budu li proglašeni krivima, optuženici mogu biti osuđeni na kaznu do sedam godina zatvora ili novčanu kaznu u iznosu do 100.000 eura, ili oboje.

Međunarodni sud je pokrenuo postupke zbog nepoštivanja suda protiv 18 osoba, među kojima su optuženici, branitelji, novinari i drugi, na osnovi optužbi koje uključuju zastrašivanje svjedoka, odbijanje da odgovaraju na pitanja pred sudom, curenje povjerljivih sudskih dokumenata i kršenje zaštitnih mjera.

*****

Postupke na Međunarodnom sudu možete pratiti na Internet stranici Suda: www.icty.org