Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Suđenje Kordiću i Čerkezu počinje u ponedjeljak, 12. aprila 1999.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 9. april 1999.
JL/PIU/395tSuđenje Kordiću i Čerkezu počinje u ponedjeljak, 12. aprila 1999.

Suđenje Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu počeće u ponedjeljak, 12. aprila 1999. godine, u 09:45 sati u sudnici III.

Zajedničko suđenje će biti održano pred Pretresnim vijećem III u sastavu: sudija Richard May, predsjedavajući, sudija Mohamed Bennouna i sudija Patrick Robinson.

Informacije o optuženima

Dario Kordić je rođen 14. decembra 1960. godine u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. Prema Optužnici, Dario Kordić je bio aktivan član HDZ-BiH i napredovao je do položaja sve veće moći, vlasti i uticaja u vođstvu bosanskih Hrvata. Pripadao je najvišem krugu političkih i vojnih vođa u HDZ-BiH (predsjednik), "Hrvatskoj Zajednici Herceg-Bosni" (HZ H-B) (potpredsjednik) i "Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni" (HR H-B) (potpredsjednik) i HVO-u.

Mario Čerkez je rođen 27. marta 1959. godine u opštini Vitez, u Bosni i Hercegovini. Prema Optužnici, postao je komandant brigade HVO-a raspoređene u ili oko opštine Vitez 1992. godine. Na tom položaju je ostao sve vrijeme na koje se odnosi Optužnica.

Informacije o optužnici

Prvobitna optužnica protiv Darija Kordića i Marija Čerkeza podignuta je 10. novembra 1995. godine. Ta optužnica je izmijenjena i dopunjena 30. septembra 1998. kako bi detaljnije opisala "kampanju progona, nasilja i etničkog čišćenja počinjenu i sprovedenu na široko rasprostranjen i sustavan način, raznim sredstvima i metodama". I Kordić i Čerkez se terete i individualno i kao nadređeni za sljedeće:

po četiri tačke za zločine protiv čovječnosti, naime za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistvo, nehumana djela i zatvaranje. Po osam tačaka za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine, naime za hotimično lišavanje života, hotimično nanošenje velikih patnji ili teških povreda tijela ili zdravlja, nečovječno postupanje, protivpravno zatvaranje civila, uzimanje civila za taoce i uništavanje imovine širokih razmjera; i po deset tačaka za kršenja zakona ili običaja ratovanja, naime za protivpravne napade na civile i civilne objekte, ubistvo, nasilje protiv života i tijela, okrutno postupanje, uzimanje talaca, bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom, pljačkanje  javne ili privatne imovine i uništavanje ili hotimično oštećenje vjerskih i obrazovnih ustanova (samo Čerkez).

Navodi protiv Kordića se odnose na zločine navodno počinjene od otprilike novembra 1991. do otprilike marta 1994. godine. Navodi protiv Čerkeza se odnose na zločine navodno počinjene od otprilike aprila 1992. do otprilike septembra 1993. godine.

Dvojici od šestorice optuženih obuhvaćenih prvobitnom optužnicom se trenutno sudi odvojeno: Tihomiru Blaškiću i Zlatku Aleksovskom. Međunarodni sud je dvojicu drugih, konkretno Ivana Šantića i Peru Skopljaka, 19. decembra 1997. godine pustio na slobodu,  nakon što je tužilaštvo povuklo optužnice protiv njih (vidi Saopštenje za javnost br. 279).

Dario Kordić i Mario Čerkez su među desetoricom optuženih koji su se dobrovoljno predali 6. oktobra 1997. (vidi Saopštenje za javnost br. 246).

Informacije o stranama u postupku

Tužilaštvo:

G. Geoffrey Nice, g. Kenneth Scott, gđa Susan Somers i g. Patrick Lopez-Terres.

Branioci optuženih:

Za Darija Kordića: g. Mitko Naumovski, g. David F. Geneson, g. Turner T. Smith jr, gđa Ksenija Turković, g. Stephen M. Sayers, g. Robert A. Stein i g. Leo Andreis

Za Marija Čerkeza: g. Božidar Kovačić i g. Goran Mikuličić.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu