Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Suđenje Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu počinje danas

OBAVJEŠTENJE ZA MEDIJE

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument) 
 

Haag, 14. septembar 2009.
VE/MOW/PA380t


Suđenje Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu počinje danas

Mićo Stanišić i Stojan Župljanin

Početak suđenja Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, bivšim visokim zvaničnicima  bosanskih Srba, zakazan je za danas u 14:15 časova u sudnici I.

Mićo Stanišić i Stojan Župljanin se terete za progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju i mučenje civila nesrba u raznim područjima Bosne i Hercegovine od aprila do decembra 1992. godine.

Mićo Stanišić je bio ministar u srpskom Ministarstvu unutrašnjih poslova u Bosni i Hercegovini (RS MUP), zadužen za javnu i državnu bezbjednost, što je, prema Optužnici, funkcija koja mu je davala sveukupnu kontrolu nad svim policijskim i bezbjednosnim strukturama entiteta bosanskih Srba.

 Stojan Župljanin je bio direktno podređen Mići Stanišiću kao najviši policijski  funkcioner Autonomne Regije Krajine (ARK) u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini. Kasnije je postao savjetnik Radovana Karadžića, bivšeg političkog vođe bosanskih Srba kome se takođe sudi pred Međunarodnim sudom.

Prema Optužnici, Stanišić i Župljanin su učesnici udruženog zločinačkog poduhvata čiji je prvenstveni cilj bilo trajno uklanjanje bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i drugih nesrba s područja planirane srpske države.

Među navodnim članovima ovog zločinačkog poduhvata bili su i Momčilo Krajišnik, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, general Ratko Mladić, vodeći pripadnici jugoslovenske vojske (JNA)/vojske bosanskih Srba (VRS) uključujući generala Momira Talića, kao i vodeći članovi regionalnih i opštinskih kriznih štabova, uključujući i Radoslava Brđanina.

Njih dvojica su, kako se tvrdi, imali efektivnu kontrolu nad srpskim snagama koje su učestvovale u ostvarivanju ovog plana, uključujući, između ostalih, pripadnike MUP-a Republike Srpske, Vojske Republike Srpske (VRS), Jugoslovenske narodne armije (JNA), Vojske Jugoslavije (VJ) i Teritorijalne odbrane (TO).

Navodi se da je Stanišić krivično odgovoran za zločine počinjene u nizu opština u sjeverozapadnoj, istočnoj, centralnoj i sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, između ostalih, u Prijedoru, Sanskom Mostu, Brčkom, na Palama, u Zvorniku i Višegradu. Optužbe protiv Župljanina se odnose na opštine sjeverozapadne Bosne i Hercegovine među kojima su samo Prijedor, Banja Luka, Ključ, Skender Vakuf i Teslić. Kao posljedica ove kampanje na hiljade ljudi je ubijeno ili prisilno premješteno iz svojih domova.

U Optužnici se takođe nabraja više od 50 različitih zatočeničkih objekata, među kojima su logori Omarska, Keraterm i Trnopolje, koje su osnovale snage bosanskih Srba, gdje su zatočenici premlaćivani, mučeni, seksualno zlostavljani, ponižavani, maltretirani i psihički zlostavljani. Zatočenice su silovane, a mnogi od zatočenika su ubijeni ili su umrli od posljedica zlostavljanja.

Tužilaštvo navodi da su zbog svojih funkcija na kojima su bili na položaju nadređenog u odnosu na srpske snage, Stanišić i Župljanin bili, ne samo svjesni zločina koje su njihovi podređeni počinili, već su ih podstrekivali i omogućili počinjenje ovih zločina tako što nisu preduzeli potrebne mjere da takva djela spriječe i počinioce kazne.

Prvobitne optužnice Međunarodnog suda protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina podignute su 2005., odnosno 1999. godine. Mićo Stanišić se predao i 11. marta 2005. prebačen je u nadležnost Međunarodnog suda. Stojan Župljanin je uhapšen i prebačen u Pritvorsku jedinicu Međunarodnog suda u junu 2008. godine.

Pretresno vijeće je odobrilo zahtjev Tužilaštva za spajanje ova dva predmeta u septembru 2008. godine. Obojica optuženih su se 20. novembra 2008. godine izjasnila da nisu kriva ni po jednoj od optužbi.

Od svog osnivanja prije 15 godina, Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lica za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije. Postupci protiv 120 lica su okončani.

Trenutno su u toku postupci protiv 41 optuženog.  U pretresnoj fazi postupka je trenutno 21 lica, sedam očekuje izricanje prvostepene presude, a 14 ih je u žalbenom postupku. U pritvoru se nalaze četiri lica koja čekaju na početak suđenja. Dvojica optuženih, Ratko Mladić i Goran Hadžić, su u bjekstvu i očekuje se njihovo hapšenje i prebacivanje u Haag da bi im se sudilo.

* * *

Postupke u sudnicama možete pratiti na internet stranici Međunarodnog suda na icty.org.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu