Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Suđenje Milanu Martiću počinje sutra

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 12. decembar 2005.
CT/MO/1035tSUĐENJE MILANU MARTIĆU POČINJE SUTRA

Suđenje Milanu Martiću pred Međunarodnim sudom počeće sutra u 14:15 časova uvodnim rečima tužioca.

Martić se tereti za istrebljenje ili ubistvo više stotina hrvatskih, muslimanskih i drugih nesrpskih civila na velikom područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u periodu od avgusta 1991. do decembra 1995. Takođe se tereti za krivična dela progona, zatvaranje, mučenje, nečovečna dela, okrutno postupanje, deportaciju, prisilno preseljenje, pljačkanje javne ili privatne imovine, bezobzirno razaranje i protivpravne napade na civile za koje se navodi da su počinjeni u tom istom periodu.

Od 4. januara 1991. do avgusta 1995. Martić se nalazio na raznim rukovodećim položajima u takozvanoj “Srpskoj autonomnoj oblasti Krajina” (SAO Krajina) koja je kasnije preimenovana u takozvanu “Republiku Srpska Krajina” (RSK). Navodi se da je kao takav, Martić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao sapočinilac.

Prema navodima optužnice, svrha ovog udruženog zločinačkog poduhvata bila je prisilno uklanjanje većeg dela hrvatskog, muslimanskog i drugog nesrpskog stanovništva približno s jedne trećine teritorije Hrvatske, te velikih delova Bosne i Hercegovine, s ciljem da ta teritorija postane deo nove države pod srpskom dominacijom.

Konkretno, to se dogodilo u SAO Krajini i u Autonomnoj regiji Krajina (ARK) u Bosni i Hercegovini, a posebno u Bosanskom Novom, Bosanskoj Gradiški, Pranjavoru i Šipovu. On se takođe tereti da je planirao i naredio artiljerijske napade na Zagreb u maju 1995. godine.

U optužnici se navodi da je Martić odgovoran za formiranje, finansiranje, snabdevanje, obuku i rukovođenje “Martićeve policije” i Teritorijalne odbrane (TO) SAO Krajine i posle toga RSK-a. Takođe se navodi da je učestvovao u formiranju, obuci i rukovođenju specijalnim policijskim snagama Službe državne bezbednosti Srbije. Prema navodima optužnice, sve te policijske snage su formirane i data im je podrška da bi pomogle u izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata.

Prvobitna optužnica protiv Martića potvrđena je 25. jula 1995. Martić je 15. maja 2002. prebačen na Međunarodni sud. Prilikom prvog stupanja pred sud 21. maja 2002. izjasnio se da nije kriv po svim tačkama optužnice, kao i po dodatnim tačkama izmenjene optužnice 28. januara 2003.

Od svog osnivanja 1993. godine, Međunarodni sud je optužio 161 osobu za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Do sada su okončani postupci protiv 88 osoba. Šest optuženih nalazi se na slobodi.

*****

Integralni tekst optužnice možete naći na sledećoj adresi:
http://www.un.org/icty/bhs/frames/cases.htm
Sve postupke pred Sudom možete pratiti na Internet stranici Suda:
http://www.un.org/icty/index-b.html

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu