Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Suđenje u predmetu Gotovina i drugi počet će 11. ožujka 2008.

Suđenje u predmetu Gotovina i drugi počet će 11. ožujka 2008.

OBAVIJEST ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Den Haag, 6 ožujak 2008.
NJ/MOW/PA329t

 

SUĐENJE U PREDMETU GOTOVINA I DRUGI POČET ĆE 11. OŽUJKA 2008.

         Suđenje trojici hrvatskih generala, Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za zločine počinjene 1995. tijekom operacije "Oluja"  - vojne ofenzive u Hrvatskoj, počet će u utorak, 11. ožujka 2008., u 9:00 sati u sudnici III.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj prema tvrdnjama Tužiteljstva bilo prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz regije Krajina u Hrvatskoj. Ofenziva poznata kao Operacija Oluja trajala je od 4. kolovoza do 15. studenog 1995. Navodi se da su trojica optuženika ključni sudionici udruženog zločinačkog pothvata. Prema optužnici, među drugim sudionicima bili su Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske, Gojko Šušak, ministar obrane, Janko Bobetko, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske do srpnja 1995., i njegov nasljednik na tom položaju od srpnja 1995. Zvonimir Červenko. Sva četvorica u međuvremenu su umrla.

Navodi se da su trojica optuženika tijekom tri mjeseca operacije zapovijedali hrvatskim snagama koje su počinile brojna kršenja međunarodnog humanitarnog prava u regiji Južna krajina, uključujući sljedeće zločine navedene u optužnici:

Ubojstvo barem 37 srpskih stanovnika Krajine u općinama Knin, Orlić, Kistanje, Ervenik i Donji Lapac.

Sustavno paljenje ili uništavanje na druge načine i pljačkanje sela u kojima su živjeli krajinski Srbi, uključujući sela u općinama Benkovac, Donji Lapac, Drniš, Ervenik, Gračac, Kistanje, Knin, Lišane Ostrovičke, Lovinac, Nadvoda, Obrovac, Oklaj, Orlić, Polača, Titova Korenica i Udbina.

Nečovječno postupanje prema velikom broju srpskih stanovnika Krajine, uključujući otvaranje vatre, premlaćivanje, ubode, prijetnje i nanošenje opekotina.

Planiranje, poticanje i podržavanje prisilnog premještanja i deportacije srpskog stanovništva Krajine iz južnih dijelova regije u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, kao i sprječavanje njihovog povratka.

  U optužnici se navodi da je Gotovina bio glavni operativni zapovjednik operacije "Oluja" u južnom dijelu Krajine i da je imao aktivnu ulogu u planiranju i pripremanju vojne akcije. Prema navodima optužbe, on je također znao za raširena razaranja, ubijanja i nečovječno postupanje prema srpskom stanovništvu Krajine, a nije spriječio zločine ni kaznio i disciplinirao svoje podređene.

Čermak je imenovan zapovjednikom Zbornog mjesta Knin prvog dana operacije "Oluja" i predstavnikom Vlade Republike Hrvatske koji je bio zadužen za kontakte s predstavnicima međunarodne zajednice i medija u vezi s vojnom akcijom. Tužiteljstvo tvrdi da je bio odgovoran za održavanje reda, stege i nadziranje ponašanja vojnog i policijskog osoblja, te navodi da tijekom operacije tu zadaću nije ispunio.
Markač je bio zapovjednik Specijalne policije. Navodi se da je na tom položaju imao stvarnu kontrolu nad svim pripadnicima Specijalne policije koji su sudjelovali u Operaciji "Oluja".  U optužnici se također navodi da je bio zadužen za raketno-topničke postrojbe Hrvatske vojske pridodane njegovim snagama ili stavljene pod njegovo zapovjedništvo u razdoblju na koje se odnosi optužnica.

Podaci o predmetu

          Prvobitna optužnica protiv Gotovine podignuta je 8. lipnja 2001., a izmijenjena je u srpnju iste godine. Prvobitne optužnice protiv Čermaka i Markača podignute su 24. veljače 2004., a  izmijenjene u prosincu 2005. Spojena optužnica podnesena je 21. srpnja  2006., a zatim je 2. ožujka 2007. podnesena modificirana verzija optužnice. Raspravno vijeće trenutačno ima pred sobom prijedlog izmijenjene spojene optužnice koju je Tužiteljstvo podnijelo 22. veljače 2008.

Nakon što je bio više od četiri godine u bijegu, Gotovina je uhićen u Španjolskoj u prosincu 2005. Markač i Čermak predali su se Međunarodnom sudu nekoliko dana nakon što je podignuta optužnica, 2004. godine. Sva trojica su se 5. prosinca 2006. očitovali da nisu krivi po točkama spojene optužnice.

Čermak i Markač privremeno su pušteni na slobodu tri puta od 2004.  Privremeno puštanje Markača na slobodu prekinuto je u prosincu 2007. jer je prekršio uvjete puštanja na slobodu. Čermak se vratio u pritvor Međunarodnog suda 5. ožujka 2008.

*****

Cjelokupni tekst optužnice možete naći na sljedećoj adresi: http://www.icty.org/case/gotovina/4#ind
 

Postupke u sudnicama možete pratiti na internetskoj stranici Međunarodnog suda: http://www.icty.org/