Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Suđenje u predmetu Milutinović i drugi počinje 10. jula 2006.

Suđenje u predmetu Milutinović i drugi počinje 10. jula 2006.

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Hag, 6. juli 2006.
CVO/MO/274t

 

SUĐENJE U PREDMETU MILUTINOVIĆ I DRUGI POČINJE 10. JULA 2006.


 

Suđenje šestorici visokorangiranih političkih i vojnih rukovodilaca Srbije i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) koji se terete za zločine navodno počinjene na Kosovu tokom 1999, počeće u ponedeljak, 10. jula, u 9:00 časova u sudnici I.

Optužbe protiv Milana Milutinovića, Nikole Šainovića, Dragoljuba Ojdanića, Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i Sretena Lukića, bivših saradnika bivšeg jugoslavenskog rukovodioca Slobodana Miloševića usredsređene su na navodnu kampanju zastrašivanja i nasilja usmerenu protiv kosovskih Albanaca i drugih nesrba koji su živeli na Kosovu. Zločini za koje su optuženi uključuju deportaciju, prisilno premeštanje, ubistvo i progon hiljada kosovskih Albanaca.

U optužnici Tužilaštva navodi se da su optuženi učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio, između ostalog, promena etničke ravnoteže na Kosovu u nastojanju da se obezbedi trajna srpska kontrola nad ovom pokrajinom. Optuženi, kao i drugi članovi udruženog zločinačkog poduhvata, koristili su ovlašćenja koja su imali kao politički i vojni rukovodioci da bi ostvarili taj cilj krivičnim sredstvima koja su se sastojala od široko rasprostranjene ili sistematske kampanje zastrašivanja i nasilja, uključujući deportaciju, ubistva, prisilno premeštanje i progon usmeren protiv albanskog stanovništva na Kosovu. Prema optužnici, deportovano je približno 800.000 kosovskih Albanaca.

Tužilaštvo tvrdi da su snage Srbije i SRJ, širom Kosova, sistematski granatirale gradove i sela, palile kuće i poljoprivredna dobra, uništavale i nanosile štetu kulturnim i verskim ustanovama kosovskih Albanaca, ubijale civile kosovske Albance i druga lica koja nisu aktivno učestvovala u neprijateljstvima, i seksualno zlostavljale kosovske Albanke.

Konferencija pre početka suđenja biće održana u petak, 7. jula 2006, u 9:00 časova u sudnici III. Svi optuženi će prisustvovati konferenciji.

*****

Podatke o predmetu Milutinović i drugi možete naći na sledećoj adresi:
http://www.icty.org/x/cases/milutinovic/cis/bcs/cis_sainovic_et_al_bcs.pdf

Integralni tekst optužnice možete naći na sledećoj adresi:
http://www.icty.org/case/milutinovic/4

Sve postupke pred međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda:
www.icty.org