Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Suđenje u predmetu Prlić i drugi počinje 26. aprila 2006.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
PRETRESNO VIJEĆE
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 24. april 2006.
CT/MOW/PA264tSuđenje u predmetu Prlić i drugi počinje 26. aprila 2006.

Suđenje šestorici visokih rukovodilaca entiteta bosanskih Hrvata tokom rata, Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću počet će u srijedu, 26. aprila 2006., u 14:15 sati, u sudnici III.

Optužbe protiv optuženih usredsređene su na etničko čišćenje bosanskih Muslimana i drugih nehrvata sa područja na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine za koja se tvrdilo da su dio tzv. Herceg-Bosne, koja je u novembru 1991. proglašena političkim i teritorijalnim entitetom. Optužbe uključuju, među ostalim, ubistvo, silovanje, seksualno zlostavljanje, uništavanje imovine, zatočavanje, deportaciju i prisilno premještanje. Optužnica je usredsređena na zločine koji su počinjeni u opštinama Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš.

Podaci o predmetu

Prvobitna optužnica protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića podnesena je i potvrđena 4. marta 2004.
   
U optužnici se navodi da su šestorica optuženih učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu političkog i vojnog podjarmljivanja, trajnog uklanjanja i etničkog čišćenja bosanskih Muslimana i drugih nehrvata koji su živjeli na dijelovima teritorije Republike Bosne i Hercegovine za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskoj Zajednici (a kasnije Republici) Herceg-Bosni, te pripajanja tih teritorija kao dijela "Velike Hrvatske".

Prema optužnici, kao predsjednik, a kasnije premijer, Herceg-Bosne/HVO-a, Jadranko Prlić je, uz Matu Bobana, bio najmoćniji funkcioner u političkoj strukturi i organima Vlade Herceg Bosne/HVO-a. Bruno Stojić je bio najviši politički I rukovodni funkcioner zadužen za oružane snage HVO-a. Slobodan Praljak je istovremeno obavljao funkcije visokog časnika Hrvatske vojske, pomoćnika ministra obrane i višeg predstavnika Ministarstva obrane Hrvatske pri Vladi i oružanim snagama Herceg-Bosne/HVO-a, igrajući istaknutu ulogu u obezbjeđenju naoružanja i municije za HVO. Milivoj Petković, na raznim položajima i funkcijama koje je obavljao, vršio je de jure i/ili de facto rukovođenje i zapovijedanje oružanim snagama Herceg-Bosne /HVO-a. Valentin Ćorić je igrao ključnu ulogu u formiranju, upravljanju i radu vojne policije HVO-a. Berislav Pušić je bio predsjednik komisije kojoj je povjerena uprava nad svim zatvorima i objektima za zatočavanje HVO-a u kojima su držani ratni zarobljenici i zatočenici.

U optužnici se navodi da su, uz šestoricu optuženih, u udruženom zločinačkom poduhvatu, pored ostalih, učestvovali Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko, Mate Boban, Dario Kordić, Tihomir Blaškić, Mladen Naletilić i razni drugi pripadnici i časnici HVO-a.

U okviru optužbe za etničko čišćenje, šestorica optuženih se terete za upotrebu sile, zastrašivanje i uvođenje terora putem masovnih hapšenja bosanskih Muslimana koje su zatim ubijali, premlaćivali, seksualno zlostavljali, pljačkali im imovinu i zlostavljali na druge načine. U napadima na muslimanske gradove, sela i područja, vršeno je sistematsko granatiranje i snajpersko djelovanje usmjereno protiv civila. HVO je često oduzimao osobnu imovinu, uključujući kuće i automobile. Imovina civila Muslimana je uništavana kako bi se osiguralo da se stanovništvo ne vrati. Formirani su zatvori i objekti za zatočavanje bosanskih Muslimana, uključujući starije osobe, žene i djecu. Zatočenici su u njima često držani u užasnim uslovima i lišeni osnovnih ljudskih potrepština, kao što su odgovarajuća ishrana, voda i zdravstvena njega. Mnogi od tih zatočenika su zatim “puštani” samo da bi bili premješteni ili deportirani, te prisiljeni da prenesu vlasništvo nad svojom imovinom HVO-u. Mnogi zatočenici su takođe bili tjerani na prisilni rad – kopanje rovova, pomaganje u izgradnji vojnih utvrda ili prikupljanje leševa u opasnim borbenim situacijama.

Konferencija prije početka pretresa održat će se u utorak, 25. aprila 2006. Šestorica optuženih su od 9. septembra 2004. privremeno boravili na slobodi.


*****

Integralni tekst optužnice možete naći na sljedećoj adresi:
http://www.icty.org/case/prlic/4#ind

Sve postupke pred Sudom možete pratiti na Internet stranici MKSJ-a: www.icty.org.

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu