Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sud BIH izrekao presudu Raševiću i Todoviću èiji je predmet prebaèen s MKSJ-a

Sud BIH izrekao presudu Raševiću i Todoviću čiji je predmet prebačen s MKSJ-a

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Haag, 29. februar 2008.

JP/MOW/1220t


SUD BIH IZREKAO PRESUDU RAŠEVIĆU I TODOVIĆU ČIJI JE PREDMET PREBAČEN S MKJS-a


Sud Bosne i Hercegovine je Mitra Raševića i Savu Todovića, dvojicu optuženih pred Međunarodnim sudom čiji je predmet prebačen domaćem pravosuđu na suđenje, juče proglasio krivim za zločine počinjene tokom sukoba u ovoj zemlji od 1992. do 1995. godine. Rašević je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od osam i po godina, a Todović na zatvorsku kaznu u trajanju od 12,5 godina.


Predmet Rašević i Todović treći je predmet koji se tiče zločina počinjenih u Foči, gradiću na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, koji je Međunarodni sud proslijedio Sudu u Sarajevu.


Prosljeđivanje predmeta značajna je prekretnica u naporima Međunarodnog suda da pomogne jačanje vladavine prava u regiji i dodatno unaprijedi saradnju s pravosuđima u bivšoj Jugoslaviji. Dok se najvišim rukovodiocima sudi pred MKSJ-om, neki predmeti protiv optuženih srednjeg i nižeg ranga proslijeđeni su nacionalnim pravosuđima. MKSJ je do sada proslijedio šest predmeta protiv deset optuženih Bosni i Hercegovini.


Sud Bosne i Hercegovini (BiH) proglasio je Raševića i Todovića krivim za zločine počinjene nad nesrbima u kazneno-popravnom domu u Foči između aprila 1992. i oktobra 1994. Rašević, komandir straže u domu koji je korišten kao zatočenički centar za nesrpske civile, i Todović, zamjenik upravnika, učestvovali su u uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja zatočenika. Učestvovali su i u uspostavljanju sistema prisilnog rada za zatočenike.


U septembru 2003. MKSJ je Milorada Krnojelca, upravnika ovog zatočeničkog objekta, osudio na 15 godina zatvora za mučenje, ubistvo i progone počinjene u tom objektu.


Tužilaštvo MKSJ-a je prvobitnu optužnicu protiv Raševića i Todovića podiglo 1997. godine. Rašević je prebačen na MKSJ 2003., a Todović 2005. godine. U septembru 2006., Međunarodni sud je donio odluku da se predmet protiv njih proslijedi Bosni i Hercegovini.


MKSJ je Sudu Bosne i Hercegovine proslijedio još dva predmeta koja se odnose na optužene za zločine počinjene u Foči. Gojku Jankoviću i Radovanu Stankoviću sudilo se odvojeno pred Sudom BiH i proglašeni su krivim za ratne zločine, uključujući silovanja.  Janković je u novembru 2007. osuđen na 34 godine zatvora. Stanković je u aprilu 2007. osuđen na 20 godina zatvora.


U maju 2007. Stanković je pobjegao iz zatvora u Foči u Republici Srpskoj, entitetu u Bosni i Hercegovini, gdje je bio prebačen na izdržavanje kazne. Međunarodni sud i dalje je ozbiljno zabrinut zbog Stankovićevog bijega od pravde i propusta nadležnih vlasti da tu situaciju poprave.


*****