Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sud Bosne i Hercegovine izrekao prvu presudu u jednom predmetu proslijeđenom s Međunarodnog suda

Sud Bosne i Hercegovine izrekao prvu presudu u jednom predmetu proslijeđenom s Međunarodnog suda

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Hag, 14. novembar 2006.
JP/MOW/1126t

SUD BOSNE I HERCEGOVINE IZREKAO PRVU PRESUDU U JEDNOM PREDMETU
PROSLIJEĐENOM S MEĐUNARODNOG SUDA

 

Sud Bosne i Hercegovine danas je Radovanu Stankoviću izrekao kaznu od 16 godina zatvora za silovanja i druge zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. u bosanskom gradu Foči. Stanković je prvi optuženi s MKSJ-a čiji je predmet, na osnovu pravila 11bis, proslijeđen nekom nacionalnom sudu u sklopu strategije okončanja rada Međunarodnog suda.

Prema optužnici, Stanković je bio zadužen za Karamanovu kuću, kuću u Foči u kojoj su bile zatočene žene i djevojke bosanske Muslimanke, od kojih su neke imale samo 12 ili 14 godina, kako bi ih srpski vojnici i drugi Srbi mogli seksualno zlostavljati. Stanković i drugi postupali su s djevojkama i ženama kao sa svojim privatnim vlasništvom. Tokom cijelog razdoblja zatočenja djevojke i žene bile su izložene višekratnim silovanjima i seksualnom zlostavljanju. Stanković je višekratno silovao dvije žrtve, zlostavljao ih i prijetio im, a drugima je prijetio silovanjem.

Današnja presuda opravdava strategiju prosljeđivanja predmeta, ekspertize i znanja i iskustva Međunarodnog suda pravosuđu u regiji, a posebno u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni sud predano radi na pružanju pomoći lokalnim sudovima u vođenju suđenja u predmetima ratnih zločina u skladu s međunarodnim standardima pravičnog suđenja, kao što i dalje predano pruža podršku pravičnim suđenjima izvršiocima strahota počinjenih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. MKSJ se nada da pravosuđe Bosne i Hercegovine može da dopuni rad Međunarodnog suda u osiguravanju pravde i suđenju izvršiocima kojima neće biti suđeno u Haagu.

MKSJ je do danas prebacio jedanaest optuženih lokalnim sudovima u skladu s odlukama na osnovu pravila 11bis. Broj predmeta koji je proslijeđen na osnovu pravila 11bis relativno je mali u poređenju s brojem predmeta u kojima se suđenje održava pred Međunarodnim sudom. Od 161 osobe protiv kojih je Međunarodni sud podigao optužnicu, završeni su postupci protiv 97 osoba.

Međunarodni sud nastavlja svoj rad - trenutno su u toku suđenja 23 optuženih koji se terete za zločine koji su, kako se navodi, počinjeni širom bivše Jugoslavije. Istovremeno, među optužene koji su već u pritvoru MKSJ-a ili čekaju suđenje, spadaju Ramush Haradinaj, ratni zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova i bivši premijer Kosova; Vojislav Šešelj, vođa Srpske radikalne stranke čije suđenje je zakazano za kraj ovog mjeseca; Rasim Delić, ratni komandanti Armije BiH; Ljubo Boškoski, bivši makedonski ministar unutrašnjih poslova; Dragomir Milošević, bivši general Vojske bosanskih Srba, optužen za granatiranje Sarajeva, i Jovica Stanišić i Frenki Simatović, obojica bivši šefovi srpske Državne službe bezbjednosti, optuženi za zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

*****
 

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda
http://www.icty.org