Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sudac Ad Litem položio zakletvu

Sudac Ad Litem položio zakletvu

Priopćenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TAJNIŠTVO

Den Haag, 13. srpnja 2006.
CVO/MOW/1100t

SUDAC AD LITEM POLOŽIO ZAKLETVU


Sudac Ole Bjorn Stole iz Norveške danas je položio zakletvu kao sudac ad litem, ili privremeni sudac, Međunarodnog suda. Glavni tajnik UN-a imenovao je suca Stolea rezervnim sucem ad litem kako bi sudio u predmetu Popović idrugi. Početak suđenja sedmorici bivših visokih vojnih dužnosnika bosanskih Srba koji su optuženi za genocid nad bosanskim Muslimanima u Srebrenici, zakazan je za 14. srpnja 2006.

Rezolucijom 1660 (2006) glavnom tajniku UN-a je dopušteno da imenuje, na zahtjev predsjednika Međunarodnog suda, rezervne suce iz skupine od 27 sudaca ad litem Međunarodnog suda za konkretna suđenja. Rezervni suci prisustvovat će svakoj fazi suđenja i mogu zamijeniti bilo kojeg suca raspravnog vijeća ako on ili ona ne mogu nastaviti suditi.

Ovom mjerom, čija je posljedica pravilo 15ter i izmjene pravila 15bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda, pružena je pomoć Međunarodnom sudu u njegovim naporima da završi svoj posao na način da se izbjegnu situacije u kojima bi neko konkretno suđenje trebalo započeti ispočetka ako jedan ili više sudaca raspravnog vijeća ne bi mogli nastaviti suditi u tom predmetu.

Na Međunarodnom sudu radi 16 stalnih sudaca koje bira Opća skupština UN-a, kao i najviše 12 sudaca ad litem i tri rezervna suca istovremeno.

Životopis suca Stolea, kao i životopise svih drugih stalnih sudaca i sudaca ad litem možete naći na Internet stranici Međunarodnog suda na engleskom jeziku: http://www.icty.org/sid/10572

*****

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda: www.icty.org