Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sudac Meron izabran za Hudsonovu medalju

Sudac Meron izabran za Hudsonovu medalju

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
PREDSJEDNIK

Den Haag, 14. studenog 2005.
JP/MO/1019-t

SUDAC MERON IZABRAN ZA HUDSONOVU MEDALJU

U petak, 11. studenog 2005., Američko udruženje za međunarodno pravo (ASIL) u Washingtonu, DC, objavilo je da je sudac Theodor Meron, predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), izabran kao dobitnik prestižne medalje Manley O. Hudson. Medalja, koja je prvi put dodijeljena 1956., povremeno se dodjeljuje kao priznanje za izniman doprinos znanosti i postignuća u području međunarodnog prava. Odbor za počasti ASIL-a, kojim predsjedava prof. Michael Reisman, preporučio je da medalju dobije sudac Meron, a Izvršni je odbor ASIL-a na svojem sastanku 5. studenog preporuku odobrilo. U skladu s nedavno uvedenom tradicijom, sudac Meron će održati govor na 100. godišnjem skupu ASIL-a, koji će se održati u Washingtonu, DC, od 29. ožujka do 1. travnja 2006.

«Tijekom svoje karijere, sudac Meron je u velikoj mjeri pridonio razvoju i primjeni međunarodnog prava, i putem svoje znanstvene karijere i prakse. U punoj mjeri zaslužuje ovu posebnu nagradu, i u ime cjelokupnog članstva ASIL-a, čestitam mu i radujem se njegovom govoru prigodom našeg povijesnog 100. skupa sljedećeg proljeća», rekla je Charlotte Ku, direktorica ASIL-a.

Sudac Meron je član ASIL-a od 1971. U priopćenju za javnost kojim obavještava o izboru, ASIL je opisao suca Merona kao «vodećeg znanstvenika u području međunarodnog prava, ljudskih prava i međunarodnog kaznenog prava koji je napisao neke od knjiga i članaka koji su pomogli u stvaranju pravnih temelja za međunarodne kaznene sudove».

Sudac Meron stekao je pravno obrazovanje na sveučilištima u Jerusalemu, Harvardu i Cambridgeu. Od 1977., profesor je međunarodnog prava, a od 1994., profesor prava Fondacije Charles L. Denison na Pravnom fakultetu Sveučilišta u New Yorku.

Od 1993. do 1998., sudac Meron bio je glavni su-urednik časopisa American Journal of International Law (koji izdaje ASIL), a i nadalje u njemu redovno objavljuje svoje radove. Godine 1998., kao član delegacije SAD-a na Rimskoj konferenciji o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda (MKS), također je sudjelovao u izradi nacrta zakonskih odredbi o kaznenim djelima, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Sudac Meron je također bio član povjerenstva za pripremu uspostavljanja MKS-a, s posebnom odgovornošću za definiranje kaznenog djela agresije.

Sudac Meron je autor nekoliko knjiga. Među najnovijim su War and Chivalry in Shakespeare (Rat i viteštvo kod Shakespearea) (1998.), War Crimes Law Comes of Age: Essays (Zakon o ratnim zločinima postaje punoljetan: eseji) (1998.), i International Law in the Age of Human Rights (Međunarodno pravo u vremenu ljudskih prava) (2004.). Njegova zadnja knjiga, The Humanization of International Law (Humanizacija međunarodnog prava), treba biti objavljena početkom 2006.

ASIL je neprofitna, nestranačka, obrazovna članska organizacija. Osnovana je 1906., dobila je koncesiju Kongresa SAD-a 1950., a od 1993. ima konzultativni status II kategorije pri Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda. Misija ASIL-a jest poticati proučavanje međunarodnog prava i promicati uspostavu i održavanje međunarodnih odnosa na osnovi prava i pravde. Članstvo Uduženja od 4.000 osoba (iz gotovo 150 zemalja) sastoji se od odvjetnika, akademika, odvjetnika poduzeća, sudaca, predstavnika vlada i nevladinih organizacija, međunarodnih državnih službenika, studenata i drugih koji su zainteresirani za međunarodno pravo. U 2006., ASIL će proslaviti svoju stogodišnjicu uz temu «Po zakonu pravedan svijet».

******

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici suda:

www.icty.org