Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sudije MKSJ održale sastanak s kolegama iz bivše Jugoslavije

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 
Hag, 27. jun 2011.
VE/MOW/1422t

Sudije MKSJ održale sastanak s kolegama iz bivše Jugoslavije

 


Sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Fausto Pocar i Bakone Justice Moloto danas su se u Bečićima, Crna Gora, sastali s približno 20 sudija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije kako bi podelili svoja iskustva u presuđivanju u predmetima vezanim za ratne zločine.

Ovaj sastanak kolega dio je regionalnog projekta Pravda i ratni zločini. Ovaj projekat ima za cilj da omogući prijenos jedinstvenog institucionalnog znanja i specijalizovanih veština Međunarodnog suda kako bi se unaprijedili kapaciteti pravnih stručnjaka u regionu da vode složene postupke u vezi s ratnim zločinima.

Govoreći o ovom sastanku kolega, sudija Bakone Justice Moloto je rekao: "Razmjena iskustava i ideja pravnih stručnjaka s MKSJ-a i naših kolega u regionu dio je nasljeđa Međunarodnog suda, koje ima za cilj da ojača pravosudne sisteme u regionu kako bi se omogućilo da oni nastave važan rad na vođenju postupaka u vezi s ratnim zločinima kada Međunarodni sud bude zatvoren".

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, sudija Vesna Medenica, izjavila je: “MKSJ će uskoro okončati svoj rad. Nacionalni sudovi iz bivše Jugoslavije aktivno učestvuju u Strategiji okončanja rada MKSJ i, vodeći postupke u preostalim predmetima vezanim za ratne zločine, nastavljaju nasljeđe Međunarodnog suda. Nacionalni sudovi imaju prednost pristupa institucionalnom znanju i ekspertizi u oblastima međunarodnog krivičnog i humanitarnog prava nastalim na MKSJ-u”.  

Ovo je četvrti sastanak kolega koji se u regionu održava od septembra 2010. godine. Prethodni sastanci održani su u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu. Očekuje se da sljedeći ovakav sastanak kolega bude održan u Sarajevu u septembru 2011. godine.

Projekat Pravda i ratni zločini je regionalni projekat vrijedan četiri miliona evra koji finansira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za evropsku bezbijednost i saradnju u partnerstvu s MSKJ-om, Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih nacija za zločine i pravdu (UNICRI) i misijama OEBS-a u regionu.


* * *

Za više informacija nazovite gđu. Sanelu Tunović, službenika za Outreach Projekta Pravda i ratni zločini na ++387 61 539 535 ili e-mailom na wcjp [at] odihr.pl

Za više informacija o projektu Pravda i ratni zločini molimo vas da posetite http://www.icty.org/sid/240


Projekat Pravda i ratni zločini


Projekt financira
Europska unija
Provode:          
*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu