Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sudije MKSJ u radnoj poseti Međunarodnom krivičnom sudu

Vijeća | | Hag |

Sudije Međunarodnog suda danas su boravili u radnoj poseti Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) na poziv predsednice MKS, sudije Silvie Fernández de Gurmendi. Cilj ove posete bio je dvojak: da se razvije deljenje znanja i da se podstaknu razmena i saradnja u vezi s procesima u međunarodnom krivičnom pravosuđu.

Tokom posete sudije MKSJ i MKS učestvovale su u diskusiji za okruglim stolom kako bi razmenili iskustva o najboljoj praksi, s posebnim naglaskom na postupanju s dokaznim materijalom i preporukama za ubrzanje vođenja sudskih postupaka. Takođe je organizovan obilazak novog sedišta MKS, uključujući i sudnice.

Predsednik MKSJ, sudija Agius, u ime svojih kolega je pozdravio inicijativu predsednice MKS, koju je opisao kao jednu od najboljih praksi. Sudija Agius je izrazio nadu da će današnja poseta podstaći redovniju razmenu između sudija kako bi diskutovali o pitanjima od zajedničkog interesa.

Kako MKSJ i MKSJ nastavljaju postavljanje standarda za međunarodno krivično pravosuđe, ova poseta radi razmene znanja označava jedan važan korak ka razvoju i usmeravanju najbolje prakse pravosudnih institucija širom sveta.