Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sudije odlučile da Tony Blair i Gerhard Schröder neće biti pozvani da svedoče na suđenju Miloševiću

SUDSKA VEĆA
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Hag, 9. decembar 2005.
JL/MO/1033t

Sudije odlučile da Tony Blair i Gerhard Schröder neće biti pozvani da svedoče na suđenju Miloševiću

Sudije u predmetu Slobodana Miloševića danas su doneli odluku da britanskom premijeru Tonyju Blairu i bivšem nemačkom kancelaru Gerhardu Schröderu neće biti naloženo da svedoče ili obave razgovor pre svedočenja u sklopu izvođenja dokaza optuženog.

Sudije su primile poverljive zahteve dvoje advokata koje je sud imenovao da zastupaju Miloševićeve interese za svedočenje Blaira i Schrödera i razgovore s njima pre svedočenja. Sudije su konstatovale da je Milošević taj zahtev postavio mnogo puta tokom suđenja na neprimeren i neformalan način.

U svom podnesku sudijama, dodeljeni advokati su tvrdili da i Blair i Schröder poseduju informacije koje su neophodne za rešenje konkretnih pitanja koja se odnose na optužnicu za Kosovo protiv optuženog. Zatražili su bilo obavezujući nalog za vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Nemačke kojim bi im se naložilo da osiguraju prisustvo svedoka, bilo naloge subpoena za Blaira i Schrödera kako bi se osiguralo njihovo prisustvo na suđenju optuženome.

U svojim odgovorima, dve države su navele da pozivanje Blaira i Schrödera u svojstvu svedoka nema nikakvu legitimnu sudsku svrhu, te da mogući svedoci s obzirom na svoje zvanične funkcije imaju pravo na određeni imunitet koji bi mogao sprečiti da im se izda nalog subpoena.

U sklopu zaključka, sudije su izjavile sledeće:

“Pretresno veće je ispitalo zahteve dodeljenih branilaca... i zaključuje da se izdavanje naloga subpoena za g. Blaira i g. Schrödera ne odobrava.

S obzirom da zahtevi nisu osnovani, uopšte se ne postavlja pitanje da li bi status potencijalnih svedoka kao visokih državnih fukcionera osigurao njihov imunitet u odnosu na nalog subpoenu kojom bi bili prisiljeni da obave intervju ili da svedoče pred Tribunalom”.


Integralni tekst odluke na engleskom jeziku možete naći na sledećoj adresi: http://www.icty.org/x/cases/slobodan_milosevic/tdec/en/051209.htm

Sve postupke pred Sudom možete pratiti na Internet stranici Suda: www.icty.org