Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sudsko vijeće u predmetu protiv Dragomira Miloševića u obilasku lokacija u Sarajevu

Sudsko vijeće u predmetu protiv Dragomira Miloševića u obilasku lokacija u Sarajevu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
VIJEĆA

Haag, 19. mart 2007.
CT/MOW/1147t
 

SUDSKO VIJEĆE U PREDMETU PROTIV DRAGOMIRA MILOŠEVIĆA
U OBILASKU LOKACIJA U SARAJEVU

Pretresno vijeće u postupku protiv Dragomira Miloševića, bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS), danas je započelo trodnevni obilazak nekoliko lokacija u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Delegacija se sastoji od sudija Pretresnog vijeća III, pomoćnog osoblja s Međunarodnog suda i predstavnika optužbe i odbrane.

Milošević, koji je, naslijedivši Stanislava Galića, bio komandant SRK od augusta 1994. do novembra 1995, tereti se za ubistvo, terorisanje i napade na civile u vezi s kampanjom snajperskog djelovanja i granatiranja grada Sarajeva. Navodi se da je posljedica tih napada bila ubistvo i ranjavanje hiljada sarajevskih civila oba spola i svih uzrasta.

Prema optužnici, granatiranje i snajpersko djelovanje bilo je usmjereno na civile koji su obrađivali vrtove, čekali u redu za kruh, sipali vodu, išli na sahrane, kupovali na pijacama, vozili se tramvajima, sakupljali drva, ili jednostavno šetali sa djecom ili prijateljima. Ljudi su ranjavani i ubijani čak u vlastitim domovima, pogođeni mecima koji bi ušli kroz prozore. U optužnici se navodi da napadi na sarajevske civile često nisu bili u vezi s vojnim akcijama i da im je cilj bio da stanovnike drže u stalnom strahu.

Suđenje Dragomiru Miloševiću je počelo 11. januara 2007., a optužba je završila prvu polovinu postupka izvođenja svojih dokaza.

*****

Obavještavamo novinske agencije vas da tokom obilaska lokacija delegacija neće imati kontakte s medijima.
Za dodatne informacije mediji mogu kontaktirati predstavnika MKSJ u BiH Matiasa Hellmana na tel. +387-33-773218.
 

*****
 

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na internetskoj stranici Suda
www.icty.org.