Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sveobuhvatan spisak presuda sada dostupan i na bosanskom, hrvatskom ili srpskom

Hag, 23. jul 2010.


Sveobuhvatan spisak presuda sada dostupan i na bosanskom, hrvatskom ili srpskom

Kako bi olakšao pristup ključnim dokumentima i približio svoj rad ljudima u bivšoj Jugoslaviji, veb-sajt MKSJ od sada sadrži novu stranicu koja omogućava direktan pristup svim prvostepenim i drugostepenim presudama Međunarodng suda donetim od 1996. godine na bosanskom, hrvatskom ili srpskom. Stranica Spisak presuda MKSJ korisnicima takođe pruža mogućnost da na jednostavan način dobiju informacije o presudama i kaznama izrečenim svakom od optuženih. Celokupni tekst presuda, kao i sažeci koji su pročitani u sudnici, dostupni su na bosanskom, hrvatskom ili srpskom. Jedan manji broj dokumenata dostupan je samo na engleskom, ali će u dogledno vreme i oni biti prevedeni. Spisak presuda će biti dopunjen presudama u postupcima koji su trenutno u toku.

Od svog osnivanja pre 17 godina, Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lica za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije. Postupci protiv 124 lica su okončani.

Postupci u odnosu na 37 lica trenutno su u toku, od kojih se 18 nalazi u prvostepenom postupku, 14 pred Žalbenim većem a tri u predpretresnom postupku. Dvojica optuženih, Ratko Mladić i Goran Hadžić, i dalje su u bekstvu i očekuje se njihovo hapšenje i prebacivanje u Hag kako bi im se sudilo.


Stranica Spisak presuda MKSJ


Korisnici se pozivaju da nam pruže povratne informacije o internet stranici MKSJ tako što će popuniti Formular za kontaktiranje.


*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org