Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Svi kapaciteti Međunarodnog suda su popunjeni za izricanje presude Radovanu Karadžiću

| Haag |

Zbog velikog interesovanja javnosti za prisustvovanje izricanju presude Pretresnog vijeća Radovanu Karadžiću, koje je zakazano za 24. mart, sav raspoloživi prostor u zgradi Međunarodnog suda i okolini je sada u potpunosti popunjen.

Nakon okončanja postupka akreditacije Međunarodni sud je registrovao zahtjeve za prisustvo od više od  150 žrtava, preko 200 novinara, više od 50 predstavnika država i članova diplomatskog kora i preko 100 predstavnika akademske zajednice, istraživača i predstavnika organizacija civilnog društva.

Kako bi primio što je više moguće posjetilaca, Međunarodni sud koristi sav raspoloživ prostor u sopstvenoj zgradi, kao i dodatni prostor u obližnjem konferencijskom centru World Forum. Cijeli prostor oko zgrade Međunarodnog suda će na dan izricanja presude biti blokiran, a pristup će kontrolisati nizozemska policija.  

Međunarodni sud nema kapaciteta da primi dodatne posjetioce i obavještava javnost da će samo pojedincima koji su već registrovani od strane Međunarodnog suda putem postupka akreditacije biti omogućen pristup zgradi MKSJ-a i/ili prostoru u njenoj blizini.