Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tihomiru Blaškiću odobreno prijevremeno puštanje na slobodu

Priopcenje za javnost - 29. juli 2004.

Press Release . Communiqué de presse . Priopćenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
PRESIDENT
PRÉSIDENT
PREDSJEDNIK
 

Den Hag, 29. juli 2004.
CT/P.I.S./876-t

TIHOMIRU BLAŠKIĆU ODOBRENO PRIJEVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU

Nakon zahtjeva koji je branilac Tihomira Blaškića podnio 29. jula 2004., predsjednik Međunarodnog suda, sudija Theodor Meron, izdao je nalog za njegovo prijevremeno puštanje na slobodu, koji stupa na snagu u ponedjeljak 2. augusta 2004.

Predsjednik je uzeo u obzir niz različitih faktora prije nego što je izdao ovaj nalog, u kojem je rekao sljedeće: “Odlučio sam da u skladu s pravilima 124 i 125 i članom 7 Uputstva odobrim Blaškićevu molbu za prijevremeno puštanje na slobodu. Sekretar se upućuje da ovu odluku proslijedi upravniku Pritvorske jedinice UN-a i da se izvrše pripreme za prijevremeno puštanje Tihomira Blaškića na slobodu, koje stupa na snagu u ponedjeljak 2. augusta 2004.”

*****

Kompletan tekst Odluke na engleskom jeziku može se na zahtjev dobiti od Službe za informisanje javnosti ili naći na Internet stranici MKSJ-a http://www.icty.org/x/cases/blaskic/presord/en/040729e.htm.

Kompletan tekst odluke na bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku će biti dostupan u dogledno vrijeme