Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tri suca ad litem položila zakletvu

Tri suca ad litem položila zakletvu

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SUDSKA VIJEĆA

Den Haag, 3. ožujka 2008.
NJ/MOW/1221t

 

TRI SUCA AD LITEM POLOŽILA ZAKLETVU
 

Tri suca ad litem danas su položila zakletvu pred Međunarodnim sudom čime je omogućeno da pred MKSJ-om ovog mjeseca počnu dva nova suđenja i da se poveća efikasnost Suda povećanjem broja istovremenih suđenja na osam, što je najveći broj od njegovog osnivanja.

Suci Pedro R. David (Argentina), Elizabeth Gwaunza (Zimbabve) i Michele Picard (Francuska) danas su položili zakletvu kao suci ad litem, ili privremeni suci Međunarodnog suda. S njihovim dolaskom, broj sudaca ad litem koji rade na Međunarodnom sudu popeo se na petnaest.

Suca Davida i sutkinju Picard imenovao je glavni tajnik UN-a kako bi sudili u predmetu Jovica Stanišić i Franko Simatović u kojem bi suđenje trebalo početi krajem ovog mjeseca. Glavni tajnik imenovao je sutkinju Gwaunza kako bi sudila u predmetu Gotovina i drugi, u kojem bi suđenje također trebalo početi u ožujku.

Na Međunarodnom sudu radi 16 stalnih sudaca koje bira Opća skupština UN-a i suci ad litem koji se imenuju kako bi radili u konkretnom predmetu. Suce ad litem imenuje glavni tajnik na zahtjev predsjednika Međunarodnog suda iz skupine od 27 sudaca koje je izabrala Opća skupština UN-a.

Privremeno povećanje broja sudaca ad litem od maksimalnih 12 do maksimalnih 16 tokom 2008. godine odobrilo je Vijeće sigurnosti 20. veljače 2008.

Životopise suca Davida i sutkinja Gwaunza i Picard, kao i životopise svih drugih stalnih i sudaca ad litem, možete naći na Internet stranici Međunarodnog suda http://www.icty.org/sid/151

*****

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda: http://www.icty.org/.