Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tužilaštvo MKSJ pozdravlja dolazak tužilaca za vezu iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije na Međunarodni sud

Saopštenje za javnost
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 1. jul 2009. 
OTP/OK/PR1324t


Tužilaštvo MKSJ pozdravlja dolazak tužilaca za vezu
iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije na Međunarodni sud


Tužilac Serge Brammertz poželeo je dobrodošlicu kolegama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije koji su stigli u Hag, gde će narednih šest meseci raditi zajedno s osobljem Tužilaštva Međunarodnog suda.

Pozdravljajući kolege iz regiona, tužilac Brammertz je izrazio svoje zadovoljstvo ovom “novom fazom u odličnim odnosima između Tužilaštva u Hagu i tužilaštava u regionu bivše Jugoslavije”. Gospodin Brammertz je ovaj program okarakterisao kao “značajan korak ka tome da se obezbedi kontinuitet krivičnog gonjenja za ratne zločine i nakon što Međunarodni sud ispuni svoj mandat”.

Ova tri tužioca za vezu su izabrala njihova javna tužilaštva i oni će sprovesti istrage i prikupiti materijal u svrhu istraga u predmetima za ratne zločine pred nacionalnim sudovima. Oni će imati priliku da se upoznaju s metodologijom pretrage i analize obimnih materijala na način kako to rade kriminalistički analitičari Tužilaštva i oni će biti oficiri za vezu sa svojim nacionalnim tužilaštvima koja se bave istragama u predmetima za ratne zločine. Tužioci za vezu će tesno sarađivati s Timom za prosleđivanje predmeta i tranziciju Tužilaštva, koji je zadužen za saradnju s nacionalnim tužilaštvima. Oni će takođe imati priliku da pomognu i konsultuju se s osobljem Tužilaštva u predmetima vezanim za MKSJ i da se konsultuju sa stručnjacima koji rade u Tužilaštvu.

Program gostujućih nacionalnih tužilaca je iniciralo Tužilaštvo u saradnji s nacionalnim tužilaštvima iz regiona, a finansira ga Evropska komisija. Glavni cilj ovog programa je da dodatno ojača kapacitet nacionalnih tužilaštava da se nose s velikim brojem predmeta za ratne zločine proisteklih iz sukoba na području bivše Jugoslavije putem “obuke na poslu” i da učvrsti regionalnu saradnju. To predstavlja direktno ulaganje u istrage i krivično gonjenje u predmetima za ratne zločine u državama u kojima će se za te zločine suditi još dugi niz godina.
*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org