Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tužilac Brammertz održao govor na komemorativnom skupu Ujedinjenih nacija povodom Srebrenice

Tužilaštvo | | Hag |

Komemorativni skup povodom obilježavanja događaja u Srebrenici pod nazivom “Srebrenica: sjećanje i odavanje pošte žrtvama genocida” organizovan je juče u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Ovaj skup je organizovalo 17 država članica. Na poziv njene ekselencije Mirsade Čolaković, stalne predstavnice Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, tužilac MKSJ-a, Serge Brammertz, održao je uvodni govor na ovom komemorativnom skupu.

Spisak govornika na ovom skupu uključivao je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Ban Ki-moona, predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Sama Kahambe Kutesu, Adisadu Dudić, koja je kao dijete pobjegla iz svog doma u blizini Srebrenice,  ambasadorku Samanthu Power, stalnu predstavnicu Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama, ambasadora Matthewa Rycrofta, stalnog predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva pri Ujedinjenim nacijama, i rabina Arthura Schneiera, osnivača fondacije Apel savjesti (The Appeal of Conscience).

Tužilac Brammertz je u svom govoru naglasio da, "kako bismo poštovali prošlost, Srebrenicu moramo nazivati pravim imenom, genocidom. Kako bismo gradili budućnost, svi moramo govoriti jednim glasom kada se to poriče ". Dalje je napomenuo da je "prije 20 godina postojala samo nada u ostvarivanje pravde. Danas, to sve više predstavlja realnost". MKSJ je osudio 14 pojedinaca za zločine počinjene u Srebrenici, dok se Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću trenutno sudi i za genocid u Srebrenici, između ostalih zločina. Tužilac je završio svoje obraćanje rekavši: "U našoj je moći da pokažemo svakoj pojedinačnoj žrtvi sukoba da se pravda može ostvariti. Više od riječi koje danas izgovaramo, to bi bio zaista prikladan pomen žrtvama Srebrenice i drugih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije".