Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tužilac MKSJ Carla Del Ponte daje ocenu saradnje Srbije Savetu EU za opšte i spoljne poslove

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 15. oktobra 2007.
OK/OTP/PR1190tTUŽILAC MKSJ CARLA DEL PONTE DAJE OCENU SARADNJE SRBIJE SAVETU EU ZA OPŠTE I SPOLJNE POSLOVE

Na zahtev Portugala, predsedavajućeg Evropske unije, tužilac Međunarodnog suda Carla Del Ponte obratila se danas Savetu EU za opšte i spoljne poslove i dala svoju ocenu trenutnog stanja u pogledu saradnje Srbije s Tužilaštvom MKSJ.

U svojoj oceni, gđa Del Ponte se usredsredila na dva glavna aspekta te saradnje – pristup dokumentima i arhivama i potragu za preostalom četvoricom begunaca – Ratkom Mladićem, Radovanom Karadžićem, Goranom Hadžićem i Stojanom Župljaninom.

Ona je izjavila da, iako je postignut izvestan napredak u nivou pomoći koju su vlasti Srbije pružile u pogledu dokumenata i pristupa arhivama, ta se pomoć na prvi pogled ne podudara s njihovim deklarativnim političkim opredeljenjem. Jedan broj veoma važnih dokumenata, od kojih su neki zatraženi pre skoro godinu, još nije predat Tužilaštvu. Osim toga, pun pristup ključnim arhivama, naročito onim Ministarstva odbrane i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) za sada je uskraćen, uprkos obećanja vlasti na raznim nivoima u Srbiji da će to biti učinjeno.

Govoreći o pitanju četvorice preostalih begunaca, tužilac Del Ponte je podržala nedavnu odluku Nacionalnog saveta za bezbednost Srbije da značajnom sumom novca nagradi lica koja pruže informacije koje će dovesti do hapšenja begunaca optuženih pred MKSJ-om. Ona smatra da je ta inicijativa ohrabrujući znak opredeljenja vlasti Srbije. Ipak, osvrnuvši se na protekla tri meseca, tužilac Del Ponte je izjavila da, iako su preduzete određene aktivnosti u naporima da se lociraju begunci i otkriju mreže koje ih štite, ona smatra da su te akcije bile spore, neodlučne i nesistematične. 

Tužilac Del Ponte je pozvala Srbiju da odmah sprovede druge mere na koje se obavezala, a koje će pomoći u potrazi za beguncima – da proširi ulogu Tužioca za ratne zločine, koja bi uključivala nadležnost nad onima koji pomažu i podržavaju begunce optužene za ratne zločine, i da donese zakone koji će omogućiti zamrzavanje imovine onih koji podržavaju begunce. Takođe je zahtevala da vlasti Srbije u narednim nedeljama povećaju intenzitet operacija traženja i poboljšaju koordinaciju svojih službi. Gđe Del Ponte je izjavila da će posetiti Beograd 25. i 26. oktobra, kao i još jednom pre svog izveštaja Savetu bezbednosti u decembru, kako bi procenila napredak u saradnji, te da je spremna da nakon tih poseta dâ svoju ocenu ovom savetu Savetu i komesaru za proširenje EU, Olliju Rehnu. 

Tužilac Del Ponte zahvalila se i Evropskoj uniji na snažnoj, principijelnoj i stalnoj podršci i izjavila da se politika uslovljavanja EU do sada pokazala kao jedino uspešno oruđe u bliskoj prošlosti za podsticanje država da u potpunosti sarađuju s Međunarodnim sudom i postignu hapšenje begunaca. 

Na kraju, tužilac Del Ponte je rekla sledeće: “Potvrđujem da je situacija danas bolja nego što je bila pre godinu dana. Međutim, saradnja je i dalje isuviše spora i još uvek nedovoljna. Činjenica da je Ratko Mladić i dalje na slobodi nakon svih obećanja i izjava koje su davane godinama to jasno pokazuje. U potpunosti sam uverena da Vlada Srbije ima sredstva i načine da locira i uhapsi begunce. Pretvaranje te mogućnosti u opipljive rezultate ostaje glavna prepreka. Prema tome, ne mogu dati pozitivnu ocenu o punoj saradnji sve dok se Ratko Mladić ne uhapsi i ne prebaci u Hag.”

***
Integralan tekst obraćanja tužioca (na engleskom jeziku) možete naći na sledećoj adresi:
http://www.un.org/icty/pressreal/2007/pr1190e-annex.htm

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu