Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tužilac Serge Brammertz u poseti Beogradu

Tužilaštvo | | Hag |

Tužilac Serge Brammertz će boraviti u Beogradu 19. i 20. novembra u sklopu priprema za svoj redovni šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN).

Tužilac će se sastati s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, ministrom pravde Nikolom Selakovićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

Tužiočeva poseta Beogradu je druga od dve posete regionu u koju odlazi u sklopu priprema za svoj izveštaj Savetu bezbednosti UN, nakon prve posete Sarajevu u oktobru ove godine.

U skladu s rezolucijama Saveta bezbednosti UN br. 1503 (iz 2003) i br. 1534 (iz 2004) tužilac ima obavezu da svakih šest meseci Savetu bezbednosti podnese izveštaj o napretku ostvarenom u provođenju strategije okončanja rada Međunarodnog suda. Ovi izveštaji se redovno podnose od maja 2004. godine.

Obraćanje tužioca Brammertza Savetu bezbednosti UN zakazano je za početak decembra.