Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tužilac Serge Brammertz u poseti Beogradu

Tužilaštvo | | Hag |

Tužilac MKSJ i MMKS g. Serge Brammertz, 27. i 28. oktobra boraviće u Beogradu u sklopu priprema za redovni šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tužilac će se sastati s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, ministarkom pravde Nelom Kuburović, i predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine, kao i s predstavnicima međunarodne zajednice i civilnog društva.

U skladu s rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1503 (iz 2003) i 1534 (iz 2004), tužilac MKSJ ima dužnost da svakih šest meseci izvesti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom napretku ostvarenom u ispunjenju Strategije okončanja rada Međunarodnog suda. Ovi izveštaji se redovno dostavljaju od maja 2004. godine. U skladu s Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1966 (iz 2010) tužilac Mehanizma je dužan da Savetu bezbednosti podnosi izveštaje o napretku u radu svakih šest meseci.

Očekuje se da će tužilac Brammertz predstaviti svoje izveštaje Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija početkom decembra.