Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tužilac Serge Brammertz u posjeti Bosni i Hercegovini

Tužilaštvo | | Haag |

Tužilac Serge Brammertz će od 5. do 7. oktobra boraviti u Sarajevu i Mostaru.

Tužilac je pozvan da održi predavanja studentima univerziteta u Sarajevu i Mostaru, gdje će govoriti o savremenim izazovima međunarodnog krivičnog pravosuđa.

Tužilac će u Mostaru posjetiti Stari most i Stari grad koji su pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske baštine, i razgovarati o zaštiti kulturnog naslijeđa s predstavnicima UNESCO-a. Također će iskoristiti priliku da se sastane s predstavnicima Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i razgovara o procesuiranju ratnih zločina i pitanjima od zajedničkog interesa.

Tužilac će se u Sarajevu sastati s Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom za BiH, Jonathanom Mooreom, šefom misije OSCE u BiH, kao i Sezin Sinanoglu, rezidentnom predstavnicom UNDP-a.

Posjeta tužioca Brammertza regionu u sklopu redovnih priprema za podnošenje izvještaja Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija očekuje se u narednim mjesecima.