Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tužilac Serge Brammertz u posjeti Mostaru

| Hag |

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz danas je zajedno sa Sinišom Šešumom, šefom sarajevskog ureda UNESCO-a u BiH i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, obišao područje svjetske baštine UNESCO-a, Stari most i staru jezgru grada Mostara.

UNESCO je prepoznao Stari most i stari grad Mostar kao izuzetan i univerzalni simbol koegzistencije zajednica različitih kultura, nacionalnosti i vjera. Za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, od 1992. do 1995, grad Mostar je devet mjeseci bio podijeljen i pod opsadom. Široko rasprostranjeni zločini počinjeni su nad civilnim stanovništvom, uključujući i progon na nacionalnoj osnovi. Dana 9. novembra 1993, Stari most je namjerno granatiran i srušen.

Tužilac Brammertz je pohvalio UNESCO, Svjetsku banku, Fond Aga Khan za kulturu, Svjetski fond za spomenike i Grad Mostar za uspješnu obnovu Starog mosta i historijskog centra Mostara. «Kao što ova obnova pokazuje, ekstremisti ne mogu izbrisati iz historije naše zajedničko nasljeđe raznolikosti, koegzistencije, i vjerskog pluralizma», rekao je tužilac Brammertz.

Imajući u vidu nedavne napade Daesha na važna područja kulturne baštine i vjerske institucije u Siriji i Iraku koje su nedavno snažno osudili generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova i međunarodna zajednica, tužilac Brammertz je takođe podvukao važnost krivične odgovornosti za zločine protiv kulturne baštine. Tužilaštvo Međunarodnog suda je krivično gonilo visoko pozicionirane civilne i vojne vođe zbog uništavanja brojnih kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i rušenje Starog mosta. Kao što je tužilac Brammertz naglasio «Napadi na kulturne spomenike i institucije su ratni zločin i često su dio kampanje etničkog čišćenja. Kako bismo zaštitili našu zajedničku baštinu, počinioci moraju krivično odgovarati».