Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tužilac Serge Brammertz u posjeti regionu

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Haag, 12.novembar 2014.
LP/OTP/PR1613t

Tužilac Serge Brammertz u posjeti regionu

U okviru priprema za njegov redovni šestomjesečni izvještaj o provođenju strategije okončanja rada Savjetu bezbjednosti UN-a, tužilac Serge Brammertz će narednih dana putovati u Sarajevo i Beograd kako bi razgovarao o saradnji Bosne i Hercegovine i Srbije s MKSJ-om.

Tužilac Brammertz će ove sedmice boraviti u Sarajevu od 12. do 14. novembra. Sastat će se s glavnim tužiocem Goranom Salihovićem, predsjednicom Suda Bosne i Hercegovine Meddžidom Kreso i predstavnicima udruženja žrtava. Tužilac će se takođe sastati s amabasadorom Jonathanom Moorom, šefom misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

Tužilac će boraviti u Beogradu od 17. do 19. novembra gdje će se sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, ministrom pravde Nikolom Selakovićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem. Osim toga, tužilac će se sastati s predstavnicima međunarodne zajednice.

Obraćanje tužioca Sergea Brammertza Savjetu bezbjednosti UN-a zakazano je za drugu sedmicu decembra ove godine.