Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tužilac Serge Brammertz u posjeti Sarajevu

Tužilaštvo | | Haag |

Tužilac Serge Brammertz biće u posjeti Sarajevu od 12. do 14. maja 2015. Ova posjeta predstavlja dio priprema za tužiočev redovni šestomjesečni izvještaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Tužilac će se sastati s predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine (BiH), između ostalih i s članovima Predsjedništva BiH, glavnim tužiocem Goranom Salihovićem, predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso, kao i članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Tužilac će se takođe sastati s predstavnicima međunarodne zajednice, između ostalih i s šefom Misije OSCE-a u BiH i šefom delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH. Kao i tokom prethodnih posjeta, tužilac Brammertz će se sastati s predstavnicima udruženja žrtava.

U skladu s rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija br. 1503 (iz 2003.) i br. 1534 (iz 2004.) tužilac ima obavezu da svakih šest mjeseci Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija podnese izvještaj o napretku ostvarenom u sprovođenju Strategije okončanja rada Međunarodnog suda. Ovi izvještaji se redovno podnose od maja 2004. godine.

Obraćanje tužioca Brammertza Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija zakazano je za početak juna ove godine.