Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tužilac Serge Brammertz u posjeti Sarajevu

Tužilaštvo | | Haag |

U sklopu priprema za svoj redovni šestomesečni izveštaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, tužilac Serge Brammertz će boraviti u Sarajevu od 19. do 21. oktobra.

Tužilac će se sastati s predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine (BiH), između ostalih i s članovima Predsjedništva BiH, glavnim tužiocem Goranom Salihovićem, predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso, kao i članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Kao i tokom prethodnih posjeta, tužilac Brammertz će održati više sastanaka s predstavnicima udruženja žrtava. Osim toga, tužilac će se sastati s predstavnicima Instituta za nestale osobe, Tužilaštva BiH, kao i sa relevantnim međunarodnim partnerima kako bi razgovarao o načinima da se dodatno podrži važan proces potrage za nestalim osobama.

Tužilac će se takođe sastati s predstavnicima međunarodne zajednice, između ostalih s specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH, te zamjenikom šefa Delegacije Evropske Unije u BiH. 

Tužiočeva posjeta Sarajevu je prva od dvije posjete regionu u koju odlazi tokom narednih mjesec dana. Njegova posjeta Beogradu planirana je za novembar, a detalji će biti objavljeni u dogledno vrijeme.

Obraćanje tužioca Brammertza Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija zakazano je za početak decembra ove godine.