Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tužitelj Serge Brammertz u posjetu Zagrebu

Tužilaštvo | | Den Haag |

Tužitelj Serge Brammertz će u okviru priprema za redovno šestomjesečno izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) boraviti u Zagrebu 28. i 29. travnja.

Tužitelj će se sastati s ministrom vanjskih i europskih poslova Mirom Kovačem, ministrom pravosuđa Antom Šprljom i glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, s kojima će razgovarati o napretku u kaznenom progonu u predmetima prebačenim iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, posebno o predmetima druge kategorije, regionalnoj suradnji među zemljama Zapadnog Balkana u istragama i kaznenom progonu ratnih zločina i  strategiji za kazneni progon ratnih zločina u Hrvatskoj. Tužitelj će također razgovarati o suradnji Hrvatske i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove.

Sukladno Rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a 1503 (iz 2003. godine) i 1534 (iz 2004. godine), Tužitelj ima obvezu svakih šest mjeseci izvijestiti Vijeće sigurnosti o napretku u provedbi strategije završetka rada Suda. Izvješća se redovito podnose od svibnja 2004. godine. Tužitelj Brammertz će svoje sljedeće izvješće podnijeti u lipnju.