Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Tužitelj Serge Brammertz u posjetu Zagrebu i Puli

Tužilaštvo | | Den Haag |

Tužitelj MKSJ-a i MMKS-a Serge Brammertz boravit će u Zagrebu i Puli od 12. do 14. listopada. 

U sklopu priprema za svoje redovito šestomjesečno izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, tužitelj će se u Zagrebu sastati s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom kako bi razgovarao o suradnji s MKSJ-om i MMKS-om, kaznenom progonu za ratne zločine od strane hrvatskog pravosuđa te regionalnoj suradnji na zapadnom Balkanu u vezi s pitanjem ratnih zločina. Očekuje se da će tužitelj podnijeti izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u prosincu.

Tužitelj Brammertz će 13. listopada službeno otvoriti dokumentacijski centar SENSE - Centar za tranzicijsku pravdu u Puli. Sljedećeg dana, 14. listopada, tužitelj će sudjelovati u panel-diskusiji pod naslovom „Suđenja za uništavanje kulturnog i vjerskog naslijeđa pred MKSJ-om i drugim sudovima: presedani, izazovi i budući koraci“ na konferenciji na kojoj će se govoriti o uništavanju kulturne baštine, poslijeratnoj obnovi i izgradnji povjerenja. Ovu konferenciju organiziraju SENSE - Centar za tranzicijsku pravdu, Documenta iz Zagreba, Fond za humanitarno pravo iz Beograda, Historijski muzej Bosne i Hercegovine iz Sarajeva i Europa Nostra.