Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Udruženje branilaca promenilo ime

Hag |

Udruženje branilaca koji postupaju pred MKSJ (ADC-ICTY) danas, 1. juna 2017, promenilo je svoje ime u “Udruženje branilaca koji postupaju pred međunarodnim sudovima i međunarodnim krivičnim sudovima (ADC-ICT)”.

Posle gotovo 15 godina postojanja, Generalna skupština Udruženja branilaca koji postupaju pred MKSJ je u decembru 2016. jednoglasno usvojila izmenu imena ovog udruženja u svetlu predstojećeg zatvaranja Međunarodnog suda. Sekretar John Hocking zvanično je priznao ADC-ICTY pod njegovim novim imenom 22. maja ove godine, u skladu s Pravilnikom o postupku i dokazima MKSJ.

Promena imena odslikava proširenu ulogu udruženja da zastupa optužene pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS), dok je istovremeno ostalo priznato kao udruženje koje zastupa optužene pred MKSJ, tokom poslednjih meseci njegovog postojanja. Svi sporazumi i obaveze između ADC-ICTY, ili bilo kog od njegovih članova, i MKSJ nastavljaju se pod novim imenom, a članstvo i priroda ove organizacije ostaju isti.

Udruženje branilaca koji postupaju pred MKSJ je osnovano 2002. godine tokom polaganja zakletve pred sudijama MKSJ, kako bi predstavljalo branioce koji postupaju pred MKSJ. Udruženje je nezavisna profesionalna organizacija koju priznaje sekretar kao organizaciju koja predstavlja branioce pred MKSJ i, kasnije, pred MMKS, u skladu s odgovarajućim pravilnicima o postupku i dokazima te dve institucije.