Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Uhapšen optuženi Zlatko Aleksovski

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Haag, 10. jun 1996.
CC/PIO/086t

Uhapšen optuženi Zlatko Aleksovski

Ministar vanjskih poslova Hrvatske obavijestio je danas Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju da je hrvatska policija uhapsila Zlatka Aleksovskog 8. juna 1996. godine u Splitu.

Zlatko Aleksovski je jedan od šestorice optuženih koji su obuhvaćeni optužnicom za "Lašvansku dolinu" koju je Međunarodni sud podigao 10. novembra 1995. godine. General Tihomir Blaškić, koji je takođe obuhvaćen ovom optužnicom, dobrovoljno se predao 3. aprila 1996. godine.

Podaci o optužnici

Ova optužnica je podignuta na osnovu istrage u vezi sa "progonom stanovništva bosanskih Muslimana na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi" na području Lašvanske doline (srednja Bosna) od maja 1992. do maja 1993. godine.

Aleksovski se tereti za teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja zakona i običaja ratovanja u svojstvu upravnika zatočeničkog objekta u Kaoniku.

Zlatko Aleksovski, rođen 8. januara 1960. godine u Pakracu (Hrvatska), u januaru 1993. godine postao je upravnik zatočeničkog objekta u Kaoniku, nedaleko od Busovače, prije nego što je postao načelnik okružnog zatvora HVO-a "Heliodrom" u Mostaru.

Prema navodima optužnice "Mnogi od zatvorenika u njegovoj nadležnosti podvrgavani su nečovječnim postupcima, što je obuhvatalo prekomjerno i surovo ispitivanje, fizičke i psihičke povrede, prisilni rad (kopanje rovova) u opasnim situacijama, postavljanje u žive zidove, a neki su ubijeni ili na drugi način protivzakonito izgubili život".

Postupak

Hrvatska je započela odgovarajuće procedure u skladu s Ustavnim zakonom o saradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim sudom, koji je usvojen 19. aprila 1996. godine.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org