Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Uručene nagrade pobjednicima takmičenja u pisanju eseja

Međunarodni sud | | The Hague |

Ove i prošle sedmice Outreach program Međunarodnog suda uručio je nagrade pobjednicima takmičenja u pisanju eseja za učenike srednjih škola i studente univerziteta s područja bivše Jugoslavije. Nakon prva dva uspješna takmičenja u pisanju eseja održana 2013. i 2014. godine za učenike srednjih škola u BiH, Outreach program je ove godine pokrenuo regionalno takmičenje i proširio ga na studente univerziteta, kako bi dopro do šireg auditorijima među mladim ljudima na području bivše Jugoslavije.

Učenici srednjih škola u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji zamoljeni su da podjele svoja viđenja na temu „Koliko su  važna suđenja za ratne zločine za oporavak društva nakon sukoba?“ Studenti univerziteta su zamoljeni da pošalju eseje na temu “MKSJ: Suđenja za ratne zločine kao važan element suočavanja s prošlošću”. Ukupno 133 mladih ljudi iz cijelog regiona poslalo je svoje eseje na ta dva konkursa ove jeseni. Žiri sastavljen od predstavnika svih relevantnih organa Međunarodnog suda bio je impresioniran izuzetnim kvalitetom i raznolikošću eseja.

Na ceremoniji dodjelivanja prve nagrade za takmičenje učenika srednjih škola, pobjednik, Hamza Ajanić, učenik Druge gimnazije u Sarajevu, izjavio je: “Svoju zrelost možemo pokazati samo ukoliko prvi napravimo korak u smislu suočavanja s prošlošću i zbog toga sam učestvovao u takmičenju MKSJ-a za najbolji esej na ovu temu. To je moja akcija i ostaje mi nada da će čitanje naših eseja potaknuti druge ljude da se zapitaju šta oni sami mogu uraditi da bi došlo do normalizacije odnosa na prostoru bivše Jugoslavije”.

Druga nagrada je dodjeljena Ajli Memić iz Srednje medicinske škole u Tuzli, BiH, dok je treća nagrada otišla u ruke Vivian Bister iz Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu, Hrvatska.

Na ceremoniji dodjele prve nagrade za takmičenje studenata univerziteta, pobjednik, Saša Milićević, student Pravnog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, izjavio je: “Pisanje ovog eseja bila je prilika da dodatno izgradim svoj stav o MKSJ-u i njegovom doprinosu pravilnoj artikulaciji traumatičnog iskustva rata. Volio bih da se u državama bivše Jugoslavije realizuje više ovakvih programa kroz koje bi studenti pravnih fakulteta dobili priliku da razmišljaju, pišu i polemišu o zaostavštini MKSJ-a”.

Druga nagrada je dodijeljena Stefanu Jeremiću s Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dok je treća nagrada dodijeljena njegovom kolegi sa istog fakulteta, Petru Brudaru.

Ova takmičenja su organizovana u sklopu projekta Outreach programa Međunarodnog suda namijenjenog mladima, koji povezuje mlade iz regiona s radom Međunarodnog suda.

Kako se MKSJ približava okončanju svog rada, Outreach program osnažuje svoje napore kako bi se obezbijedilo da mladi širom regiona imaju pristup informacijama i materijalima o radu Međunarodnog suda. Te inicijative imaju za cilj da unaprijede razumijevanje o naslijeđu Međunarodnog suda među mladima i da doprinesu njihovom dugoročnom interesu za tranzicijsku pravdu i obnovu nakon sukoba.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Evropske unije, a njegov rad s mladima velikodušno podržava Vlada Finske.