Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Uspostavljeno Procesno odeljenje Tužilaštva MKSJ

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Hag, 27. januar 1995.
PC/PIO/002-E

Uspostavljeno Procesno odeljenje Tužilaštva MKSJ

Sudija Goldstone, tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, danas je najavio imenovanje dva viša tužioca, Erica Ostberga iz Švedske i Minne Schrag iz Sjedinjenih Američkih Država. Zajedno s Grantom Niemannom iz Australije, g. Ostberg i gđica Schrag će biti deo Procesnog odeljenja Tužilaštva: oni će pred sudijama Međunarodnog suda izvoditi dokaze i argumentovati pravna stanovišta.

Pre dolaska na Međunarodni sud u julu, g. Niemann je bio zamenik Državnog javnog pravobranioca za Južnu Australiju u Adelejdu. Gospodin Ostberg je donedavno bio šef kancelarije Državnog javnog pravobranioca za specijalne predmete i šef Grupe za bankarstvo i finansije državnog tužilaštva u Stokholmu. Gospođica Schrag, koja od jula radi kao savetnik u Istražnom odeljenju Tužilaštva, radila je u svojstvu pomoćnika državnog tužioca i radi kao partner (na privremenom dopustu) u jednoj velikoj advokatskoj kancelariji u Njujorku.

Sudija Goldstone je izjavio: “Ovim imenovanjima Međunarodni sud je dobio potpunu strukturu viših zastupnika tužilaštva u prvostepenim postupcima koji će izvoditi i argumentovati tvrdnje Tužilaštva u sudnici protiv lica odgovornih za ozbiljne ratne zločine. Veliko mi je zadovoljstvo da među svojim osobljem imam tri viša tužioca s tako velikim i raznolikim iskustvom”.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org