Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Veselinu Šljivančaninu odobreno privremeno puštanje na slobodu

Veselinu Šljivančaninu odobreno privremeno puštanje na slobodu

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TAJNIŠTVO

Den Haag, 12. prosinca 2007.
MH/MOW/1206t

 

VESELINU ŠLJIVANČANINU ODOBRENO PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU

 

Žalbeno vijeće jučer je odobrilo privremeno puštanje na slobodu Veselina Šljivančanina do početka rasprave o njegovoj žalbi.

Šljivančanin, bivši visoki časnik Jugoslavenske narodne armije, proglašen je 27. rujna 2007. krivim po jednoj točki za pomaganje i podržavanje mučenja i osuđen je na pet godina zatvora zbog toga što nije zaustavio ili spriječio nastavak premlaćivanja hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari, u blizini Vukovara. Obrana i optužba su 29. listopada 2007. podnijeli obavijesti o ulaganju žalbe na presudu.  

Žalbeno je vijeće konstatiralo da činjenica da je Šljivančanin odslužio gotovo 90 posto kazne koju mu je izreklo Raspravno vijeće opravdava privremeno puštanje na slobodu kad se ocijeni zajedno s drugim čimbenicima sukladno Pravilniku o postupku i dokazima Međunarodnog suda. Vijeće je primijetilo da je privremeno puštanje na slobodu prethodno odobreno drugim osobama pod sličnim okolnostima.

Sukladno konkretnim odredbama i uvjetima navedenim u odluci, Šljivančanin će morati predati svoju putovnicu policijskoj postaji u mjestu u kojem bude boravio i ostati u granicama Republike Srbije. Nije mu dozvoljeno da o predmetu razgovara s medijima i ni na kakav način ne smije utjecati na žrtve i potencijalne svjedoke.

Cjelokupan tekst odluke na engleskom jeziku možete naći na internetskoj stranici Međunarodnog suda: http://www.icty.org/

*****