Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Vladimiru Kovačeviću odobreno privremeno puštanje na slobodu u trajanju od šest meseci

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
CHAMBERS
CHAMBRES
SUDSKA VEĆA

Hag, 3. juna 2004.

CT/P.I.S./854t


VLADIMIRU KOVAČEVIĆU ODOBRENO PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU

U TRAJANJU OD ŠEST MESECI


U sredu, 2. juna 2004, Pretresno veće, koje čine sudije Orie (predsedavajući), El Mahdi i Martin Canivell, izdalo je odluku kojom se nalaže privremeno puštanje na slobodu Vladimira Kovačevića na početni period od šest meseci.


Prilikom donošenja te odluke, Pretresno veće je uzelo u obzir "lekarski izveštaj o psihičkom zdravlju optuženog koji su pripremila dva medicinska veštaka koje je imenovao Međunarodni sud i koji je dostavljen 17. decembra 2003, kao i izveštaj koji je 18. februara 2004. dostavio psihijatar koga je angažovala odbrana, zaključke psihijatra-konsultanta u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (u daljem tekstu: PJUN) od 23. oktobra 2003. i 27. februara 2004, te izveštaj upravnika PJUN-a od 27. februara 2004. (u daljem tekstu: izveštaji)."


Osim toga, Pretresno veće je konstatovalo da "izveštaji, zasnovani na konkretnom iskustvu i stručnosti svojih autora, u velikoj meri potkrepljuju nalaz da optuženi trenutno pati od teškog psihičkog poremećaja koji ga čini nesposobnim da se izjasni o krivici i prisustvuje suđenju" i da je u njima "takođe preporučeno da se optuženom obezbedi hitno lečenje u nekoj psihijatrijskoj ustanovi u kojoj se govori bosanski/hrvatski/srpski jezik, što bi moglo poboljšati stanje optuženog".


Pretresno veće je dalje uzelo u obzir pismo koje je 1. juna 2004. podneo Savet ministara Srbije i Crne Gore, u kojem Savet prihvata da primi Kovačevića na lečenje u Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu u skladu sa uslovima koje je Veće izreklo.


U odluci se detaljno iznose uslovi kojih moraju biti ispunjeni tokom privremenog boravka Kovačevića u Srbiji i Crnoj Gori.