Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Vojislav Šešelj optužen za nepoštovanje suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
VEĆA
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)     
 

Hag, 5. februar 2010.
NJ/MOW/1345tVojislav Šešelj optužen za nepoštovanje suda

Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj, vođa Srpske radikalne stranke, protiv koga je pred Međunarodnim sudom u toku postupak za navodne ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 1991. do 1994. godine, optužen je za nepoštovanje suda.

Pretresno veće II je juče izdalo nalog umesto optužnice i protiv Šešelja pokrenulo postupak za nepoštovanje suda zbog toga što je u knjizi čiji je autor obelodanio informacije o 11 zaštićenih svedoka, uključujući njihova prava imena, zanimanja i mesta prebivališta, suprotno nalozima Pretresnog veća.

Pretresno veće je sekretaru naložilo da imenuje amicus curiae tužioca radi pokretanja krivičnog postupka za optužbe navedene u Odluci.

Optužnica je podignuta nakon poverljive odluke Žalbenog veća donesene u decembru 2009. u kojoj je zaključeno da je Pretresno veće pogrešilo kada je u avgustu 2009. godine zaključilo da ne postoji dovoljno osnova za krivični postupak protiv Šešelja za nepoštovanje suda. Prvobitni zahtev Tužilaštva se odnosio na tri knjige, čiji naslovi su poverljivi, koje je optuženi objavio. Tužilac je uložio žalbu na ovu odluku Pretresnog veća u odnosu na samo jednu od tri knjige. Žalbeno veće je 17. decembra 2009. godine prihvatilo žalbu Tužilaštva, nakon čega je predsednik Međunarodnog suda izdao nalog imenujući sudije O-Gon Kwona, Kevina Parkera i Burtona Halla da postupaju u ovom predmetu.

Prvo stupanje pred sud, na kojem će od Šešelja biti zatraženo da se izjasni po optužbama biće naknadno zakazano.

Ovo je drugi put da se Šešelj suočava s optužbama za nepoštovanje suda. On je 24. jula 2009. proglašen krivim za nepoštovanje suda i osuđen na zatvorsku kaznu od 15 meseci zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja zaštićenih svedoka u knjizi čiji je autor. Ovaj predmet se trenutno nalazi pred Žalbenim većem.

Međunarodni sud smatra integritet svedoka i poverljivih materijala ključnim elementima vladavine prava. Nekoliko lica koja su pokušala da ometaju sudske postupke objavljujući poverljive informacije krivično je gonjeno.

*****

Celokupni tekst Druge odluke Pretresnog veća i Naloga umesto optužnice dostupni su na engleskom jeziku na internet stranici Međunarodnog suda na:
http://www.icty.org/x/cases/contempt_seselj/tdec/en/100204.pdf

Postupke u sudnicama možete pratiti na internet stranici Međunarodnog suda na www.icty.org

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org