Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Vojislav Šešelj optužen za nepoštovanje suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SUDSKA VEĆA
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

Hag, 24. maj 2011.
VE/JKE/MOW/1410t


Vojislav Šešelj optužen za nepoštovanje suda


Vojislav Šešelj
 

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, protiv kojeg se trenutno pred Međunarodnim sudom vodi postupak za, kako se navodi, ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 1991. do 1994. godine, optužen je za nepoštovanje suda.

Pretresno veće II danas je zavelo javnu redigovanu verziju naloga umesto optužnice, kojim je 9. maja 2011. započet postupak protiv Šešelja za nepoštovanje suda zbog toga što nije uklonio poverljive informacije sa svog ličnog vebsajta suprotno nalozima Veća.

Poverljive informacije koje je Vojislav Šešelj objavio na svom vebsajtu uključuju tri knjige čiji je optuženi autor i pet poverljivih podnesaka koje je on podneo u okviru glavnog postupka i dva prethodna postupka za nepoštovanje suda. Ove knjige i podnesci sadrže poverljive informacije o više poverljivih svedoka koji su svedočili u glavnom postupku koji se pred Međunarodnim sudom vodi protiv njega po optužbama za ratne zločine.

Ovo je treći put da se Šešelj tereti za nepoštovanje suda. Prethodne optužbe su se odnosile na dve od tri knjige koje su navedene u najnovijoj optužnici. Žalbeno veće je 19. maja 2010. godine potvrdilo zaključak Pretresnog veća da je Šešelj kriv za nepoštovanje suda jer je u knjizi čiji je autor obelodanio lične podatke zaštićenih svedoka. Šešelju je naloženo da ukloni tu knjigu sa svog vebsajta. Postupak za nepoštovanje suda protiv Šešelja pokrenut je po drugi put 4. februara 2010. zbog obelodanjivanja ličnih podataka zaštićenih svedoka u jednoj drugoj knjizi čiji je on autor. Postupak je u toku, a Pretresno veće je 31. januara 2011. izdalo nalog da se knjiga ukloni sa vebsajta optuženog.

Nezavisno od toga, Pretresno veće je 17. februara 2011. naložilo da optuženi sa svog vebsajta ukloni treću knjigu koja sadrži poverljive informacije u vezi sa zaštićenim svedocima. Optuženi nije ispunio ni ovaj kao ni nijedan prethodni nalog da ukloni ove tri knjige i poverljive podneske iz javnog domena.

Pretresno veće će samo voditi krivično gonjenje u ovom postupku. Prvo stupanje pred sud na kojem će se od Šešelja zahtevati da se izjasni o optužbi biće naknadno zakazano. 

Međunarodni sud smatra bezbednost svedoka i integritet poverljivih materijala ključnim elementima vladavine prava. Nekoliko lica koja su pokušala da ometaju sudske postupke objavljujući poverljive informacije ili ugrožavaju svedoke krivično je gonjeno.

*****

Celokupan tekst Odluke Pretresnog veća u vezi s neuklanjanjem poverljivih informacija sa javnog vebsajta
i Nalog umesto optužnice dostupni su na engleskom na vebsajtu Međunarodnog suda na:
http://www.icty.org/case/contempt_seselj3/27#ind

Postupke u sudnicama možete pratiti na vebsajtu Međunarodnog suda na www.icty.org


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org