Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Vojislav Šešelj osuđen na dve godine zatvora zbog nepoštovanja Međunarodnog suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SEKRETARIJAT

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 28. jun 2012.
VE/MOW/1512t

 

Vojislav Šešelj osuđen na dve godine zatvora zbog nepoštovanja Međunarodnog suda

  Vojislav Šešelj

Pretresno veće II danas je, većinom glasova, osudilo Vojislava Šešelja zbog nepoštovanja Međunarodnog suda i izreklo mu kaznu od dve godine zatvora zbog toga što nije uklonio poverljive informacije sa svog vebsajta, suprotno nalozima veća.

Vojislavu Šešelju, lideru Srpske radikalne stranke, trenutno se pred Međunarodnim sudom sudi za ratne zločine počinjene, kako se tvrdi, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini, Srbija.

Pretresno veće II je 9. maja 2011. izdalo Nalog umesto optužnice kojim je započet postupak protiv Šešelja zbog nepoštovanja suda zbog toga što nije uklonio poverljive informacije sa svog vebsajta, suprotno nalozima veća. Javna verzija Naloga umesto optužnice objavljena je 24. maja 2011. Konačna operativna verzija optužnice izdata je na poverljivoj osnovi 29. marta 2012. dok je javna verzija izdata 5. aprila 2012.

Poverljive informacije koje je Šešelj objavio na svom vebsajtu uključuju četiri knjige čiji je optuženi autor i šest poverljivih podnesaka koje je on podneo u sklopu svog glavnog postupka i jednog prethodnog postupka zbog nepoštovanja suda. Ove knjige i podnesci otkrivaju poverljive informacije o većem broju zaštićenih svedoka koji su svedočili na njegovom glavnom suđenju pred Međunarodnim sudom po optužbama za ratne zločine.

Veće je zaključilo da je optuženi bio u poziciji da preduzme korake kako bi materijale o kojima se radi uklonio sa svog vebsajta. Šešelj, međutim, nije ispunio svoju obavezu da ukloni poverljivi materijal uprkos tome što je potvrdio da je primio naloge po kojima nije postupio. Veće je napomenulo, između ostalog, da je optuženi u vezi s jednom od knjiga eksplicitno izjavio da ne namerava da postupi po nalogu da je ukloni.

Nepovinovanje nalozima ove vrste ozbiljno je krivično delo, koje ne samo da ometa sprovođenje pravde, već stvara opasnost da se podrije poverenje javnosti u Međunarodni sud, a samim tim i delotvorno vršenje pravosudne funkcije Međunarodnog suda, uključujući i sposobnost za izricanje delotvornih zaštitnih mera kada je to potrebno” rekao je predsedavajući sudija Stefan Trechsel.

Ovo je treće suđenje Vojislavu Šešelju zbog nepoštovanja suda. U prvom postupku koji se protiv njega vodio zbog nepoštovanja suda, koji je okončan 19. maja 2010, Šešelj je osuđen na 15 meseci zatvora zbog toga što je u knjizi čiji je autor obelodanio lične podatke zaštićenih svedoka. U drugom postupku zbog nepoštovanja suda, koji je okončan 31. oktobra 2011, Šešelj je osuđen na 18 meseci zatvora zbog obelodanjivanja poverljivih informacija o zaštićenim svedocima u knjizi čiji je autor. Obe ove knjige su predmet trećeg postupka zbog nepoštovanja suda.

Odmeravajući odgovarajuću kaznu Veće je uzelo u obzir Šešeljevo ponovno prkošenje autoritetu Međunarodnog suda kao otežavajući faktor. “Na repetitivnu prirodu njegovih postupaka ukazuje stalno odbijanje da se povinuje nalozima u kojima se od njega zahteva da ukloni poverljive materijale koje je obelodanjivao u brojnim prilikama tokom nekoliko godina. Takvo flagrantno kršenje nalogâ pretresnih većâ predstavlja direktni napad na pravosudna ovlašćenja Međunarodnog suda” zaključilo je Pretresno veće.

Međunarodni sud smatra bezbednost svedoka i integritet poverljivih materijala ključnim elementima vladavine prava. Nekoliko lica koja su pokušala da ometaju sudske postupke objavljujući poverljive informacije krivično je gonjeno.

 

****

Sažetak presude

Podaci o predmetu

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Facebooku, Twitteru i Youtubeu