Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Vojislav Šešelj prebačen u Pritvorsku jedinicu MKSJ-a

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

REGISTRY
GREFFE
SEKRETARIJAT
 

Hag, 24. februar 2003.
CC/P.I.S./732-t

VOJISLAV ŠEŠELJ PREBAČEN U PRITVORSKU JEDINICU MKSJ-a

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrđuje da je Vojislav Šešelj u ponedeljak, 24. februara 2003. prebačen u Pritvorsku jedinicu MKSJ-a.

Uskoro će biti zakazano prvo stupanje optuženog pred Sud kako bi se on mogao izjasniti o optužbama koje su podignute protiv njega. Datum i vreme će biti objavljeni u dogledno vreme.

Optužnica protiv Vojislava Šešelja je potvrđena 14. februara 2003. i tereti ga u osam tačaka za zločine protiv čovečnosti i u šest tačaka za kršenja zakona i običaja ratovanja zbog njegovog navodnog učešća u zajedničkom zločinačkom poduhvatu. U optužnici se navodi da je udruženi zločinački poduhvat imao za cilj trajno i nasilno uklanjanje, činjenjem zločina definisanih u članovima 3 i 5 Statuta Međunarodnog suda, većine hrvatskog, muslimanskog i drugog nesrpskog stanovništva sa oko trećine teritorije Hrvatske, velikog dijela Bosne i Hercegovine i delova Vojvodine, u Republici Srbiji, kako bi ta područja postala deo nove države u kojoj dominiraju Srbi. Ovaj udruženi zločinački poduhvat je nastao pre 1. avgusta 1991. godine i trajao je najmanje do decembra 1995. godine. Šešelj je učestvovao u ovom udruženom zločinačkom poduhvatu do septembra 1993. godine, kada je došao u sukob sa Slobodanom Miloševićem (pogledati saopštenje za javnost broj 728).

Kompletan tekst optužnice se može naći na srpskom jeziku Internet stranici Međunarodnog suda: http://www.icty.org/case/seselj/4#ind

*****