Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Zakazan pretres s izvođenjem dokaza u predmetu Ivice Rajića (Stupni Do)

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Hag, 27. mart 1996.
CC/PIO/051t

Zakazan pretres s izvođenjem dokaza u predmetu Ivice Rajića (Stupni Do)

Pretresno vijeće II, kojim predsjedava sutkinja McDonald, održaće javni pretres u skladu s pravilom 61 u predmetu Ivice Rajića, počevši od utorka, 2. aprila 1996. godine u 10:00 sati.

Tokom ovog pretresa, dokazi koji su doveli do podizanja optužnice protiv Rajića će biti izvedeni i razmotreni, a očekuje se da će biti saslušani i svjedoci.

Optužnica

Optužnica protiv Rajića, koji je takođe poznat kao Viktor Andrić, podignuta je 23. avgusta 1995. godine i tereti ga za teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja zakona i običaja ratovanja. Ovi međunarodni zločini su se, kako se navodi, dogodili za vrijeme dok je obavljao dužnost zapovjednika Druge operativne grupe Hrvatskog vijeća obrane (HVO), oružanih snaga samoproglašene Hrvatske Zajednice Herceg-Bosna (HZ-HB). Rajićeva jedinica je bila operativna grupa HVO-a za područje Kiseljaka, Kreševa i Vareša u središnjoj Bosni. U vrijeme kada su počinjeni navedeni zločini, HVO je bio u oružanom sukobu sa snagama Vlade Republike Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da su jedinice HVO-a pod Rajićevom 23. oktobra 1993. napale selo Stupni do, naseljeno pretežno Muslimanima, udaljeno otprilike 10km od Vareša. Najmanje 16 civila je ubijeno, selo je uništeno, a stanovnici su bili primorani da napuste svoje domove.

Sudija Sidhwa je potvrdio optužnicu protiv Rajića 29. avgusta 1995. godine. Istoga dana, Sudija Sidhwa je potpisao nalog za hapšenje optuženog. Dodatni nalog za hapšenje je potpisao sudija Vorah 8. decembra 1995. godine.

Optužbe

Rajić se tereti po šest tačaka, odnosno alternativno po tri. Optužen je za individualnu krivičnu odgovornost za teške povrede Ženevskih konvencija u dvije tačke. Tačka I se odnosi na hotimično ubistvo po članu 2(a) Statuta i članu 7 (1) (individualna krivična odgovornost) Statuta. Tačka II se odnosi na uništavanje imovine kako je utvrđeno članom 2 (d) Statuta i članom 7 (1) Statuta. Takođe se tereti u trećoj tački da je individualno odgovoran za kršenje zakona i običaja ratovanja po članu 3 (namjerni napad na civilno stanovništvo i bezobzirno uništavanje sela) i članu 7(1) Statuta.

Alternativno, Rajić se tereti za odgovornost nadređenog, u odnosu na teške povrede Ženevskih konvencija prema članu 2(a) (namjerno ubistvo) i članu 7(3) Statuta; teške povrede Ženevskih konvencija prema članu 2(d) (uništavanje imovine) Statuta; i kršenja zakona i običaja ratovanja, prema članu 3 (namjerni napad na civilno stanovništvo i bezobzirno uništavanje sela) suprotno članu 7(3) Statuta.

Optuženi

Prema optužnici, Rajić je rođen 5. maja 1958. godine u selu Johovac, Bosna i Hercegovina. Završio je vojnu akademiju u bivšoj Jugoslaviji. Prije prelaska u jedinice HVO-a, služio je kao kapetan (prve klase) u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Rajić je bio u pritvoru vlasti Herceg-Bosne (HZ-HB), kada je optužnica podignuta. Pušten je na slobodu u decembru 1995. godine, a nedavno je objavljeno da živi u Hrvatskoj.

Postupak

Sudija Sidwha je izdajući nalog za pregled optužnice, tokom sastanka u svom kabinetu 6. marta 1996. napomenuo da je prošao razuman rok od kada je optužnica podignuta, u skladu sa stavom (A) pravila 61. U međuvremenu, Tužilaštvo je preduzelo mjere u skladu s potparagrafima (i) i (ii) pravila 61 (A) kako bi obavijestilo optuženog o postojanju optužnice protiv njega.

Tužilaštvo je 6. marta 1996. godine obavijestilo sudiju Sidhwu o koracima koje je preduzelo. Oni su se, između ostalog, sastojali od prosljeđivanja naloga za hapšenje koji je sudija Sidhwa potpisao 29. avgusta 1995. godine vlastima Republike Bosne i Hercegovine i vlastima Federacije Bosne i Hercegovine, istoga dana, u skladu s pravilom 61 (A) (i). Nalog koji je izdao sudija Vohrah 8. decembra 1995. istog dana je prosljeđen Republici Hrvatskoj. Do današnjeg dana, dotične vlade nisu postupile po ovom nalogu.

Osim toga, Tužilaštvo je dokazalo da je Sekretarijat 23. januara 1996. proslijedio oglas za objavljivanje optužnice u novinama ambasadoru Bosne i Hercegovine u Belgiji i veleposlaniku Republike Hrvatske u Belgiji, s namjerom da obavijesti optuženog o postojanju optužnice protiv njega, u skladu s pravilom 60.

Bosanski ministar pravde je 8. februara 1996. obavijestio sekretara MKSJ-a da je optužnica protiv Rajića objavljena u bosanskim medijima, između ostalog, i na Nezavisnoj televiziji 99, Nezavisnom radiju 99, Nezavisnoj televiziji Hayat i dnevnim listovima Oslobođenje i Dnevni Avaz. Rajić je naznačio da zna za postojanje optužnice 31. januara 1996. godine kada je zagrebački advokat Zvonimir Hodak poslao pismo sekretaru Suda kojim ga je obavijestio da ga je Rajić ovlastio da ga zastupa. U isto vrijeme, punomoć za zastupanje Rajića (koju je navodno Rajić potpisao u Kiseljaku 19. januara 1996.), podnesena je sekretaru, i njome je Rajić imenovao Hodaka kao svog advokata pred Međunarodnim sudom. Pismo i punomoć je Hodak lično uručio sekretaru 9. februara 1996. godine.

Imajući u vidu gorepomenuto, sudija Sidhwa je zaključio da je Tužilaštvo ispunilo jedini kriterijum pravila 60, odnosno, dostavljanje oglasa za objavljivanje u novinama od strane sekretara. Osim toga, Tužilaštvo je preduzelo sve razumne korake kako bi izvršilo naloge da se optužnica dostavi optuženom lično.

Svrha pretresa u skladu s pravilom 61

Nakon javnog pretresa, Pretresno vijeće II će moći da ponovo potvrdi optužnicu protiv optuženog, izda međunarodni nalog za hapšenje i, ukoliko to bude potrebno, obavijesti Savjet bezbjednosti.

Pretres u skladu s pravilom 61 je javni podsjetnik da se optuženi traži zbog ozbiljnih kršenja međunarodnog prava. Osim toga, on žrtvama zločina iz bivše Jugoslavije pruža priliku da stvore istorijski zapis protiv optuženog.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org