Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Zamjenica ministra pravde Ukrajine u posjeti Međunarodnom sudu

Zamjenica ministra pravde Ukrajine u posjeti Međunarodnom sudu

Saopštenje za javnost

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Sekretarijat

Haag, 15. decembar 2006.

SF/MOW/1135t




ZAMJENICA MINISTRA PRAVDE UKRAJINE U POSJETI MEĐUNARODNOM SUDU











Zamjenica ministra pravde Ukrajine, Lidiya Horbunova, danas se sastala sa sekretarom Međunarodnog suda, Hansom Holthuisom, kako bi razgovarali o pitanjima u vezi s izvršenjem zatvorskih kazni za osobe koje je Međunarodni sud proglasio krivim i osudio na zatvorsku kaznu.


Konzultacije između strana bile su usredsređene na finaliziranje teksta prijedloga sporazuma o izvršenju kazni između Ujedinjenih nacija i Ukrajine.


Međunarodni sud izražava zahvalnost za posjetu ukrajinske zamjenice ministra pravde i za spremnost Ukrajine da podrži aktivnosti Suda uopšte, i konkretno, za izvršavanje kazni koje je izrekao Međunarodni sud.


Pritvorska jedinica Međunarodnog suda je samo centar za pritvor koji je smješten u holandskom zatvorskom kompleksu. Optuženi su u tom objektu pritvoreni uz pretpostavku nevinosti tokom suđenja ili dok čekaju na suđenje. Ako je neki optuženi osuđen na zatvorsku kaznu, Međunarodni sud će optuženog prebaciti na izdržavanje kazne u zemlju koja je sklopila sporazum s Međunarodnim sudom. Međunarodni sud je dosad sklopio sporazume s 10 zemalja.


*****