Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Zdravko Tolimir u pritvoru Međunarodnog suda

Zdravko Tolimir u pritvoru Međunarodnog suda

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Haag, 1. jun 2007.
CT/MOW/1159t

ZDRAVKO TOLIMIR U PRITVORU MEĐUNARODNOG SUDA

Zdravko Tolimir, visoki oficir vojske bosanskih Srba optužen za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine, prebačen je danas u pritvor Međunarodnog suda. Uhapšen je juče od strane vlasti u Bosni i Hercegovini nakon što je bio u bjekstvu više od dvije godine.

Poslije Tolimirovog hapšenja, preostaju još dvojica najtraženijih bjegunaca od međunarodne pravde koji su optuženi za zločine počinjene u Srebrenici: general Ratko Mladić, bivši komandant vojske bosanskih Srba, i Radovan Karadžić, bivši predsjednik bosanskih Srba.

Optužnica Međunarodnog suda tereti Tolimira, pomoćnika komandanta za obavještajno-bezbjedonosne poslove Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS), za ubistvo više od 7.000 muškaraca i mladića bosanskih Muslimana iz Srebrenice u julu 1995. godine. Optužnicom se Tolimir takođe tereti za stvaranje nepodnošljivih uslova za život civilnog stanovništva Srebrenice i Žepe i prisiljavanje tog stanovništva da napusti ove zone pod zaštitom UN-a. Tolimir je bio neposredno odgovoran komandantu VRS-a Mladiću.

Tolimir se tereti, između ostalog, da je učestvovao u ubistvu zarobljenih bosanskih Muslimana koji su privremeno držani na različitim lokacijama u gradovima Bratuncu i Potočarima u istočnoj Bosni. U optužnici se navodi da je u okviru više od dvanaest incidenata ubistva, Tolimir nadzirao odred VRS-a koji je po prijekom postupku pogubio više od 1.700 muslimanskih muškaraca i mladića na Vojnoj ekonomiji Branjevo i u Domu kulture u Pilici.

Tolimir je takođe učestvovao u planu da se protjeraju svi Muslimani iz enklava Srebrenica i Žepa. U optužnici se tvrdi da su u provođenju tog plana snage VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova, između ostalog, granatirale civilne mete u tim enklavama i ograničavale dostavu humanitarne pomoći kao što su hrana, lijekovi i medicinska pomoć.

Prema navodima optužnice, ti i drugi zločini bili su dio udruženog zločinačkog poduhvata i operacije u kojoj je učestvovao Tolimir. Taj poduhvat je imao za cilj da se muslimansko stanovništvo protjera iz enklava Srebrenica i Žepa na područja izvan kontrole Republike Srpske (RS).

Od ukupno 161 osobe protiv koje je Međunarodni sud podigao optužnicu od svog osnivanja 1993. godine, na slobodi je još uvijek samo pet optuženika, a među njima su i najtraženiji: general Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Međunarodni sud se zahvaljuje EUFORU-u, snagama Evropske unije u Bosni i Hercegovini, na podršci u vidu transporta, obezbjeđenja i logističke pomoći pruženoj prilikom prebacivanja Tolimira na Međunarodni sud.

Prvo stupanje Zdravka Tolimira pred Pretresnim vijećem II zakazano je za 4. jun 2007. u 16:30 sati u sudnici I.
 

 

*****

Integralan tekst optužnice možete naći na Internet stranici Međunarodnog suda http://www.icty.org/case/tolimir/4

Postupke pred Sudom možete pratiti na Internet stranici www.icty.org.