Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predstavljen “Priručnik o razvijenim praksama”

Saopštenje za javnost
MEĐUNARODNI SUD
(isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.) 
 

Hag, 28. maj 2009.
NJ/MOW/1319t


Predstavljen “Priručnik o razvijenim praksama”

 

Međunarodni sud je danas predstavio “Priručnik o razvijenim sudskim praksama MKSJ”, publikaciju koja ima za cilj da očuva nasleđe suda i pomogne pravosuđima koja su suočena s odgovornošću da presuđuju po pitanjima međunarodnih zločina.  

Ovaj priručnik, koji je rezultat zajedničkih napora Međunarodnog suda i Međuregionalnog instituta Ujedinjenih nacija za istraživanje zločina i pravde (UNICRI), prva je publikacija koja pruža sveobuhvatan opis operativne prakse razvijene na MKSJ od njegovog osnivanja.

Teme obuhvaćene ovim priručnikom, koje su obradili ljudi koji su neposredno učestvovali u radu na tim poljima, uključuju istrage, sastavljanje presuda, vođenje pritvorske jedinice i pravnu pomoć, kao i niz drugih pitanja vezanih za podršku sudskim postupcima. 

Sudija Patrick Robinson, predsednik MKSJ, rekao je u govoru na promociji ovog priručnika u sedištu Međunarodnog suda u Hagu da će ova publikacija biti od koristi ne samo drugim međunarodnim i mešovitim sudovima, već i nacionalnim pravosuđima u kojima se presuđuje o međunarodnim zločinima.

“Mi na MKSJ smo ponosni na pionirsku ulogu naše institucije u razvoju međunarodnog krivičnog pravosuđa. Veoma sam srećan što danas stojim ovde i u rukama držim knjigu koja dokumentuje deo te istorije, i iskreno se nadam da će ova knjiga biti od pomoći onima koji trenutno rade ili će tek raditi u drugim institucijama suočenim s izazovima sličnim onima s kojima se ovaj sud susretao od svog osnivanja” rekao je predsednik Robinson.
Publici, koja se sastojala od predstavnika diplomatskog kora, naučnika, te predstavnika nevladinih organizacija i pravosudnih institucija, takođe se obratio Sandro Calvani, direktor Međuregionalnog instituta Ujedinjenih nacija za istraživanje zločina i pravde, koji je govorio o planovima za distribuciju ovog priručnika pravnim stručnjacima, kreatorima politike i drugima u različitim regionim širom sveta.
   
    Projekat o razvijenim praksama je pre godinu dana inicirao bivši predsednik MKSJ, sudija Fausto Pocar, koji je takođe govorio na prijemu upriličenom za promociju priručnika.

Ovaj priručnik se smatra važnim oruđem koje će obezbediti da nasleđe Međunarodnog suda nastavi život kroz buduće krivične procese za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid u nacionalnim pravosuđima, posebno onima na području bivše Jugoslavije.

Naredne promocije ove publikacije planirane su za 9. jun u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku i za 15. i 16. jun u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

“Priručnik o razvijenim sudskim praksama MKSJ” možete preuzeti s internet stranice Međunarodnog suda putem sledećeg linka:
www.icty.org/x/file/About/Reports%20and%20Publications/manual_developed_practices/icty_manual_on_developed_practices_bcs.pdf*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org