Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Suđenje Radovanu Karadžiću počinje 26. oktobra 2009. godine

OBAVJEŠTENJE ZA MEDIJE

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

Haag, 16. oktobar 2009.
    NJ/MOW/PA382t


Suđenje Radovanu Karadžiću počinje 26. oktobra 2009. godine

Radovan Karadžić

Početak suđenja Radovanu Karadžiću zakazan je za ponedjeljak, 26. oktobar 2009. u 9:00 časova, u sudnici I.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i vrhovni komandant vojske bosanskih Srba (VRS), jedan je od najviših zvaničnika protiv kojeg je Međunarodni sud podigao optužnicu.

Karadžić je optužen po dvije tačke za genocid i mnoštvo drugih zločina počinjenih nad bosanskim Muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

U optužnici se navodi da je Karadžić počinio genocid kada su snage pod njegovom komandom nesrbe lišile života tokom i nakon napada na gradove u više od deset bosanskohercegovačkih opština tokom početne faze rata. Poslije tih napada, snage bosanskih Srba privele su na desetine hiljada nesrba i sprovele ih u više od 20 zatočeničkih objekata. U optužnici se navodi da su snage pod Karadžićevom komandom mučile, maltretirale, seksualno zlostavljale i ubijale nesrbe u tim logorima.  

Karadžić se takođe tereti za genocid zbog ubistva više od 7.000 muškaraca bosanskih Muslimana u Srebrenici u julu 1995. godine. U optužnici stoji da je Karadžić 8. marta 1995. godine naložio snagama bosanskih Srba pod njegovom kontrolom da stvore nepodnošljivu situaciju potpune neizvjesnosti koja stanovnicima, između ostalog i Srebrenice, nije davala nade u daljnji opstanak.

Prema optužnici, Karadžić se takođe tereti da je odgovoran za dugotrajnu kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja usmjerenu protiv civilnog stanovništva Sarajeva, u kojoj je, tokom 44 mjeseca opsade glavnog grada, ubijeno i ranjeno na hiljade civila, među kojima i djeca i starije osobe. 

Tužilaštvo navodi da je Karadžić počinio sve te zločine zajedno sa drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem da se stanovništvo bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata trajno ukloni sa teritorija za koje se tvrdilo da su dio takozvane Srpske Republike.

Među ostalim učesnicima ovog udruženog zločinačkog poduhvata su Momčilo Krajišnik, Ratko Mladić, Slobodan Milošević, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Mićo Stanišić, Momčilo Mandić, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović zvani Arkan i Vojislav Šešelj.  

Prvobitna optužnica protiv Karadžića potvrđena je 25. jula 1995. godine. Karadžić je 21. jula 2008. godine uhapšen u Srbiji i prebačen na Međunarodni sud, nakon više od 13 godina skrivanja.

Od svog osnivanja prije 16 godina, Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lica za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Postupci protiv 120 lica su okončani.

Trenutno su u toku postupci protiv 41 optuženog. Njih 24 su u pretresnoj fazi postupka, sedam čeka na izricanje prvostepene presude, a njih 14 je u žalbenom postupku. Zdravko Tolimir jedini je preostali optuženi u pritvoru koji čeka početak suđenja. Dvojica optuženih, Ratko Mladić i Goran Hadžić, i dalje su na slobodi i očekuje se njihovo hapšenje i prebacivanje u Haag kako bi im se sudilo.

******

Informacije o proceduri akreditacije za predstavnike sredstava javnog informisanja će u ponedjeljak 19. oktobra 2009. biti postavljene na internet stranicu Međunarodnog suda na:
www.icty.org 

Informativni materijali za novinare dostupni su na
http://www.icty.org/sid/10230

Cjelokupni tekst optužnice dostupan je na
http://www.icty.org/x/cases/karadzic/ind/bcs/090227.pdf

Postupke u sudnicama možete pratiti na internet stranici Međunarodnog suda na www.icty.org

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije

Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org